Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Камбуров в националния за мача срещу Полша

 

Селекционерът на националния отбор по футбол Станимир Стоилов обяви имената на 8 футболисти, които играят в българското първенство за контролата срещу Полша на 3-ти март от 21,30 часа във Варшава. Трима са играчите от шампиона "Левски" - Веселин Минев, Йордан Милиев и Георги Сърмов, по двама от "ЦСКА" - Иван Иванов и Иван Стоянов, и от "Литекс" - Пламен Николов и Ивелин Попов,  както и Мартин Камбуров от "Локомотив" София. Един от повиканите от нашата "А" група ще отпадне от окончателния състав, ако всички останали футболисти са здрави.

Вратарят на "Левски" Георги Петков също е предупреден, че може да бъде повикан по спешност, ако някой от другите на този пост Димитър Иванков и Николай Михайлов има здравословни проблеми.

Още на 16-ти февруари Стоилов обяви имената на футболистите, които играят в чуждестранни клубове, на които ще разчита за проверката с Полша. Това са Димитър Иванков - "Бурса", Турция, Николай Михайлов - "Твенте", Холандия, Станислав Манолев - "ПСВ Айндховен", Холандия, Живко Миланов - "Васлуй", Румъния, Станислав Ангелов - "Енерги" Котбус, Германия, Стилиян Петров - "Астън Вила", Англия, Чавдар Янков и Велизар Димитров - "Металург" Донецк, Украйна, Благой Георгиев - "Терек", Русия, Димитър Бербатов - "Манчестър Юнайтед", Англия и Валери Божинов - "Парма", Италия. От групата на "чужденците" заради контузия отпадна Мартин Петров от английския "Манчестър Сити".

Станимир Стоилов заяви, че е запознат добре с качествата на Живко Желев, който играе за румънския "Стяуа" Букурещ, и на Асен Караславов от немския "Гройтер Фюрт", но предпочита в мача с Полша да даде шанс на млади играчи, които да се докажат. Двойката централни бранители се оказва проблемен пост за
националния ни отбор, а за мача срещу поляците Стоилов вика Йордан Милиев, Пламен Николов и Иван Иванов. Игор Томашич засега не е в плановете на Стоилов, призна самият той. Вариант за този пост остава Станислав Ангелов, когото селекционерът нарече животоспасяващ футболист. С техниката си Ангелов бил идеален вариант, защото изнасял топката много добре.

Националният отбор на Хърватия е отказал да играе контролна среща с България на 23-ти май, въпреки предварително споразумение между двете централи. Така БФС продължава да търси опоненти за средата на май, въпреки че има много предложения за началото на юни. Както е известно, ФИФА налага ограничения на финалистите на световното първенство и преди 26-то число на май месец те не
могат да играят приятелски мачове. Така на този етап единствената сигурна проверка е с Полша на 3-и март.

Стоилов отказа да разкрие повече подробности около евентуалната стратегия за изготвянето на програмата за европейските квалификации и не говори за план А, план В или План С. Според Стоилов, план А е отборът да се класира за Евро 2012, план В е да се изгради силен отбор, а план С - да побеждаваме.

"Ако не бием два пъти Уелс и Черна гора, нямаме място на европейските финали", коментира Стоилов.

 

/С.К./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна