Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Топалов с блестяща победа над Ананд в първата партия за световната титла

Претендентът Веселин Топалов (с белите фигури) стартира с отлична победа в мача за световната шахматна корона срещу носителя на титлата Вишванатан Ананд (Индия). В Централния военен клуб в столицата, двамата супергросмайстори разиграха модерен вариант на защита Грюнфелд. След грешка на Ананд на 23-ия ход, Топалов видя блестяща атака с жертва на фигура по линията "F" /24 ход: Кон взема на f6, Цар взема на f6/, и получи огромно предимство с нахлуването на топовете по откритите линии "С" и "H". Виждайки абсолютната невъзможност да се защити, световният шампион бе принуден да се предаде на 30-тия ход само след 2 часа и 13 минути игра.

След партията Веселин Топалов каза: "Дебютът се изигра бързо, повторихме много ходове от първата партия на мача с Камски /първата партия на мача на претендентите с американския гросмайстор Гата Камски, която се състоя през февруари 2009 година в София/. Получих опасна атака и не знам кога точно спечелих".

Индиецът Вишванатан Ананд сподели: "Това беше доста неуспешен за мен старт. Но аз се надявам, че ще се върна в играта. Днес просто играх слабо. Не мисля, че дългото пътуване до София се е отразило на представянето ми в първата партия".

Двубоят бе открит от министър-председателя Бойко Борисов, който е и председател на Организационния комитет на мача Ананд - Топалов. Премиерът направи символично първия ход в партията, като премести бялата пешка от д2 на д4, а световният шампион Ананд отговори с кон на Ф6. На откриването на мача за шахматната корона Бойко Борисов бе придружаван от вицепремиера Цветан Цветанов и от американския културист Рони Колман - нееднократен победител в "Мистър Олимпия".

Днес в 15,00 часа в Централния военен клуб ще бъдат пуснати часовниците за втората партия, в която с белите фигури ще играе Вишванатан Ананд.

 

Първа партия от мача за световната титла по шахмат между световния шампион Вишванатан Ананд /Индия/ и претендента Веселин Топалов /България/:

Веселин Топалов - Вишванатан Ананд - 1:0 на 30-тия ход в защита Грюнфелд. Резултатът от мача е 1:0 точки за Веселин Топалов.

 

/И.Х./

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна