Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Топалов изравни резултата срещу Вишванатан Ананд

Веселин Топалов победи Вишванатан Ананд в осмата партия от мача за световната титла и изравни резултата в двубоя - 4:4 точки.Бившият световен първенец, който игра с белите фигури, принуди индийския гросмайстор да се предаде на 56-ия ход в славянска защита.

В ендшпил с разноцветни офицери, който според специалистите и шахматните теоретици обикновено завършва реми, ис пешка повече гросмайстор Топалов демонстрира филигранна техника - на няколко пъти бе на път до постави световния шампионв цуг-цванг, и методично увеличаваше предимството си. След близо петчасова епична борба гросмайстор Ананд се призна за победен на 56-тия ход, въпреки че от съображения за престиж можеше да продължи партията.

"Имах тактически спечелена позиция, но в един момент не играх точно и дадох възможност на противника да се спаси, коментира победната партия гросмайстор Веселин Топалов.Често казано, когато влязох в ендшпила, мислех, че е спечелен. Но сега, след края на партията не мога да твърдя със 100 процента, че този ендшпил е спечелен.Доволен съм, че днес записах важна точка".

"Ходът ф 4 беше грешка, трябваше да сменя първо офицерите, анализира световният шампион Вишванатан Ананд. Цар г8 бе решаваща грешка! Допуснах грешки и загубих. Но все пак не трябвада бързаме с оценката.Вижда се, че мачът е много труден".

Днес е почивен ден, а в четвъртък е деветата партия, в коятогросмайстор Ананд ще играе с белите фигури.

/К.И./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна