Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-бързият мъж на Планетата сдаде титлата на световното след фаулстарт

Световният рекордьор Юсейн Болт от Ямайка бе дисквалифициран след фаулстарт във финала на 100 метра на световното в Корея
Снимка: БГНЕС

 

Йоан Блейк от Ямайка спечели титлата в спринта на 100 метра на световното първенство по лека атлетика в Дегу, Корея. 21-годишният Блейк, който влезе във финала с най-добър резултат, финишира за 9,92 секунди при насрещен вятър от 1,4 метра в секунда и убедително записа най-големия успех в кариерата си.
Среброто спечели Уолтър Дикс от САЩ с 10,08 секунди, а 35-годишният ветеран Ким Колинс от Сейнт Кит и Невис заслужи бронза с 10,09 секунди. Европейският шампион Кристоф Льометр от Франция остана на четвърто място с 10,19 секунди.
Големият фаворит и защитаващ титлата си от Берлин'2009 Юсейн Болт от Ямайка направи фаулстарт и беше дисквалифициран. Олимпийският шампион и световен рекордьор Болт разкъса фланелката си от разочарование и се хвана за главата, след което напусна пистата.

Трей Харди от САЩ защити титлата си в десетобоя на първенството в Дегу. Той събра 8607 точки, с което заслужи златното отличие, въпреки че това беше най-слабият резултат за спечелване на шампионския трофей на световно първенство в историята. Водачът в световната ранглиста Аштън Ийтън от САЩ завърши втори с 8505 точки. Бронзът взе Леонел Суарес от Куба с 8501 точки.

Ибрахим Джейлан от Етиопия спечели световната титла в бягането на 10 000 метра за мъже. Джейлан излезе начело в средата на дистанцията и финишира за 27:13.81 минути. Европейският шампион на 5000 и 10 000 метра Мохалед Фара от Великобритания завърши втори с 27:14.07 минути, а бронзовото отличие стана притежание на Имане Мерга от Етиопия с 27:19.14 минути. Четирикратният световен шампион Кенениса Бекеле от Етиопия не завърши състезанието. Бекеле, който е световен рекордьор в дисциплината, пропусна стартовете в последните две години заради травма на прасеца.

Американката Бритни Рийз защити световната си титла в скока на дължина за жени. 22-годишната скачачка срази съперничките си с чудесен първи опит, приземявайки се на 6.82 метра. Втора остана рускинята Олга Кучеренко с 6.77 метра, а трета е европейската шампионка Инета Радевица от Латвия с 6.76 метра.

Китайката Ли Янфън спечели златния медал в дисциплината диск за жени на световното първенство. Китайката, която е и номер 1 в световната ранглиста за сезона, постигна 66.52 метра във втория си опит. Втора завърши Надине Мюлер от Германия с 65.97 метра, а трета Ярелис Бариос от Куба.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени