Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството и забавлението навлизат в българското училище

Снимка: Архив

Вече познатата и харесвана схема от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"- "Да направим училището привлекателно за младите хора" ще има продължение и през следващата година. Министерството на образованието, младежта и науката ще разпредели средствата, които трябва да достигнат до всички училища, а процедурата за кандидатстване е улеснена.

Този проект е за сто милиона лева за следващите три години, но се различава коренно от предишните фази, обясни в ефира на "Преди всички" Асен Александров, ръководител на проекта. При предишните фази участваха така да се каже по-малки единици - едно училище, едно читалище или две-три училища, но винаги обхващаше целева група до 400-500 ученика и сумата, за която кандидатстваха училищата, беше до 50 хиляди лева. Сега концепцията е различна. Ние искаме на този етап да участват буквално всички училища, добави събеседникът.

Александров детайлно изясни каква е процедурата по подготовката на документите. Улеснението е в това, че училищата не кандидатстват индивидуално. Бенефициент на средствата е Министерството на образованието, младежта и науката. Учителите трябва да помислят какви извънкласни дейности биха се харесали на техните ученици. Най-добре е да направят това съвместно с учениците и родителите.

Идеята е това да са дейности, които се различават от учебния материал. Те трябва да бъдат в забавна занимателна форма. В програмата ще бъдат обхванати около 500 хиляди ученика, между 15 и 20 хиляди различни извънкласни дейности ще могат да бъдат финансирани. Представете си какво море от дейности, какви таланти вероятно ще бъдат открити. Децата ще навлязат в една нова среда, в която ще могат да изразяват себе си чрез изкуството, чрез неща, които обичат, а не чрез агресия. Стремим се с този проект да намалим броя на децата, които отпадат от училище и децата, които са агресивни, обясни въодушевено Александров.

Чуйте цялото интервю на Цветелина Стоянова с Асен Александров в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна