Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лилия Абаджиева: Идеята за бунта е част от младостта

Снимка: БГНЕС

Гастролът на Хасковския театър "Иван Димов" в столицата завършва днес с "Анархия в Бавария" на сцената на Младежкия театър. По този повод в ефира на "Преди всички" прозвуча интервю с режисьорката Лилия Абаджиева.

Не мисля, че е важно къде работиш, а с кого и какво правиш. Работила съм в Хасково и съм направила един спектакъл преди десет години. Това е моето второ завръщане в Хасково, каза режисьорката.

Тя изрази задоволство, че пиесата на Фасбиндер ще се играе точно на сцената на Младежкия театър, защото спектакълът и по дух е млад, и актьорите, които участват в него са изключително млади, някои от тях са завършили НАТФИЗ само преди една година.

С много от тези, които в момента са лицето на българския театър, сме "пораснали" заедно. Мисля, че най-младите, които сега прохождат в театъра, идват със завидна ерудиция, със завидно отдаване, нещо което респектира, каза тя.

В интервюто Лилия Абаджиева тълкува идеите на Фасбиндер за свободата, залегнали в спектакъла и отнесени към българската реалност: Идеята за бунта е почти неотменна част от младостта. Не мисля, че българите са анархистични по природа. Мисля, че тази идея е по-близка на младите. Всички ние видяхме болестите и гангрените на това да бъдем свободни. Разрушението на много нива е провокирано от самите нас, то е вътре в нас.

Чуйте интервюто на Таня Величкова с Лили Абаджиева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна