Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фортисимо Фест 2012 залага на "Музика под звездите"

Музиката дава крила - това е едно от посланията на Максим Ешкенази и Фортисимо Фест
Снимка: Fortissimo Fest

Третото издание на Фортисимо Фест ще изкуши публиката с национално турне от 4 концерта на открито в градовете Бургас, Варна, Пловдив и София. Това обявиха на пресконференция организаторите - диригентът Максим Ешкенази и фондация "Америка за България".

Концертите в Бургас (30 август) до Морското казино и в Летния театър на Варна (1 септември) ще бъдат с участието на цигуларката Даниелe Белен (САЩ), Нели и Георги Андрееви и Варненската филхармония. В Античния театър - Пловдив (7 септември) и пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата (на 8 септември) ще свири Софийският фестивален оркестър със солист Веско Ешкенази. За първи път с класически оркестър ще свири и Михаил Йосифов секстет - подготвят се интересни аранжименти по класически теми. Тази година отново във Фортисимо Фест ще звучи музика от хитови филми, а новото е 12-минутна разходка из прочути видео игри. Но най-голямата атракция в софийския концерт се очаква да бъде финалът с Увертюра 1812 от Чайковски, когато ще има истински топовни изстрели, предвидени от автора по партитура още преди 200 години.

 

© Снимка: Фортисимо Фест

Изненадващо за всички, на пресконференцията известните цигулари от фамилията Ешкенази грабнаха тарамбука, кавал и гайда и засвириха хоро заедно с учителите си


Атрактивността е в основата на всички проекти, с които се занимава музикалната фамилия Ешкенази - с тях никога не се скучае. Затова и сега братята Максим и Хари и небезизвестният им братовчед Веско Пантелеев-Ешкенази избраха забавен за присъстващите начин на представяне на Семейство Фортисимо: Фортисимо Фест, образователната програма "Фортисимо Клас" и най-новата идея - "Фортисимо Фамилия". Предвидени са седем музикално-образователни концерта за семейства, които искат да въведат децата си в света на класическата музика.

Чуйте какво споделиха за "Алегро виваче" диригентът и идеен двигател на "Фортисимо" Максим Ешкенази, Хари Ешкенази - ръководител на "Фортисимо в клас" и представителите на фондация "Америка за България" Надя Захариева и Десислава Тальокова.

 

 

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна