Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топалов с реми на старта на турнира в Букурещ

Веселин Топалов стартира с реми на турнира по шахмат в Букурещ
Снимка: БГНЕС

Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов откри официално шахматния турнир "King's Tournament", който се провежда в Букурещ под патронажа на премиера на Румъния Виктор Понта.

По време на визитата си в Букурещ Данаилов се срещна с министрите на образованието и спорта на Румъния Екатерина Андронеску и Кармен Токала, с които обсъди въвеждането на шахмата в образователната система в Румъния.

"King's Tournament" е част от веригата Grand Slam, създадена от Силвио Данаилов в София през 2006-та година. Турнирът е от суперкатегорията 20 по рейтинг системата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

Четирима са супер гросмайсторите, които ще играят помежду си в два кръга: Веселин Топалов, Фабиано Каруана от Италия, Василий Иванчук от Украйна и Дитер Нисипяну от Румъния. King's Tournament се провежда за шести път, а победители от първите пет турнира са Александър Халифман, Найджъл Шорт, Василий Иванчук и Магнус Карлсен - 2 пъти.

В първата си партия късно снощи Веселин Топалов завърши реми на 60-ия ход с италианското чудо в шахмата Фабиано Каруана, а днес ще играе отново с белите срещу Василий Иванчук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени