Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските шампиони прекратили кариерата си ще получават пожизнено по три минимални заплати

Снимка: БТА

Олимпийските шампиони, прекратили активната си състезателна дейност, ще получават месечна пожизнена премия в размер на три минимални работни заплати. Това реши парламентът при приемане на първо четене на промени в Закона за физическото възпитание и спорта. Сребърните медалисти ще получават 90 на сто от три минимални работни заплати, а за бронзов медал премията е 80 на сто от три минимални работни заплати.

Решено беше да се отпуска пожизнена месечна премия и за личните треньори на олимпийските медалисти, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и на старши треньорите на сборните олимпийски отбори по съответния спорт, придобили право на пенсия. Те ще получават средства в размер на една минимална работна заплата. Личните треньори, които ще имат право на пенсия ще бъдат посочвани от съответния олимпийски медалист. Те трябва да са били пряко ангажирани с тренировъчната дейност на медалиста за срок не по-малък от четири години.

Ще може да се отпуска еднократна парична помощ на деца на починали олимпийските медалисти. Тя не може да бъде в размер по-голям от размера на месечната премия, получавана от олимпийския медалист и се отпуска за лечение, което включва разходи за животоспасяваща операция, за закупуване на лекарствени продукти или медицински изделия, които не се финансират от НЗОК, а при необходимост и транспортните разходи и престоя на детето и на негов придружител в страната или чужбина при извършване на операция.

Премията ще се дава и за насърчаване на развитието на изявени дарби и таланти при успешно представяне на регионално, национално и/или международно ниво, при участие в състезания, олимпиади или други форуми.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна