Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меси подобри рекорда на Мюлер, "Барселона" победи и "Бетис"

Лео Меси изпревари Герд Мюлер и вече държи рекорда за най-много попадения в една календарна година
Снимка: БГНЕС

 

Звездата на "Барселона" Лионел Меси подобри рекорда на германеца Герд Мюлер за най-много отбелязани голове в една календарна година. Аржентинецът вкара два гола при победата на "Барселона" с 2:1 като гост на "Бетис" и вече има 86 попадения за 2012-та година. С попадението си в 16-та минута Меси изравни рекорда на Мюлер, а 9 минути по-късно направи 2:0 за "Барса" и подобри постижението на германеца. 25-годишният Меси води с един гол пред Герд Мюлер, който през 1972-ра вкара 85 попадения в рамките на една календарна година. Аржентинецът има 74 гола за Барселона и 12 за Аржентина, а освен това е и начело в листата на голмайсторите на испанското първенство с 23 попадения.

Меси можеше да вкара и трети гол 5 минути преди края, но вратаря на домакините Адриан се справи. Срещата ще се запомни освен с постижението на Меси и с шестте греди, които уцелиха играчите на двата отбора - 4 за "Бетис" и 2 за Барселона.

Нападателят стана и голмайстор номер 1 на "Барселона" в испанското първенство за всички времена със 192 гола, с 2 повече от легендата Сесар Родригес. Меси има общо 56 гола в испанското първенство тази година, 13 в Шампионската лига, три в турнира за Купата на Краля, два гола в Суперкупата на Испания, а до края на годината има още два мача от испанското първенство и един от турнир за Купата на страната.

С 14 победи и 1 равенство възпитаниците на Тито Виланова поставиха и нов рекорд за най-добър старт на сезон в Примера дивисион, подобрявайки постижението на "Реал" Мадрид от 13 победи и 1 загуба от 1961/1962 година.

Винаги казвам едно и също. Рекордите са хубаво нещо, което има значение, но победата на отбора е най-важната. С нея ние имаме предимство пред останалите отбори. Моята цел, когато започва годината е да се опитам да постигна всички отново с отбора - в първенството, в Купата на Испания, в Шампионската лига. Винаги тази идея ми е в главата, заяви Меси след срещата.

Аржентинецът е фаворит за четвърти път да получи "Златната топка" за най-добър играч в света за годината. Меси заяви, че ще бъде щастлив, ако Андрес Иниеста спечели тази награда. Двамата съотборници в "Барселона" са сред тримата номинирани заедно с Кристиано Роналдо от "Реал" Мадрид.

Ако Иниеста спечели това ще бъде напълно заслужено, защото е постигнал всичко като футболист. Ако спечели това ще бъде чудесно за целия отбор, добави Меси.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени