Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистките ни с нова победа в Европейската лига

Снимка: volleyball.bg

Женският ни национален отбор по волейбол записа шеста победа в първа група на Европейската лига. Възпитаничките на Марчело Абонданца се наложиха над Румъния с 3:0 гейма, в отделните части 21:11, 21:9, 21:15 точки, в първия си мач от последния четвърти турнир в групата, игран в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна.

Добриана Рабаджиева и Цветелина Заркова бяха най-полезни за българския тим съответно с 15 и 14 точки. За румънките Йоана Бачу реализира 6 точки.

След тази победа българките са начело в групата с 21 точки след 6 победи и 4 загуби, а северните ни съседки са втори с 16 точки също след 6 успеха и 4 поражения. Утре, във втория ден на турнира, Румъния играе срещу Турция, а България излиза срещу аутсайдера Унгария. Срещите са съответно от 15,30 и 18,00 часа.

Селекционерът Марчело Абонданца бе видимо доволен след победата:

Наистина съм доволен от това, което направихме. Целта ни все пак е да подобряваме това, което направихме и да се изчакваме към върха на европейската ранглиста.

Помощник-треньорът Димо Тонев коментира, че е важно да изиграят този турнир на максимум, за да се подготвят за финалите:

Не само това, че сме домакини ни помогна да бъдем толкова убедителни срещу румънките. Мисля, че отборът ни вече навлиза в една фаза, в която игровата подготовка е на по-високо ниво. Разбира се, имайки предвид това, което ни предстои и този дълъг сезон, досега беше по-базова подготовка. Оттук нататък търсим повече игровата форма, да навлизаме в по-добра форма. Днес бяхме подготвили доста добре мача, защото знаете, че в предишните мачове румънките играха доста добре срещу нас. За нас е важно да изиграем този последен турнир на макс според моментното състояние, за да се подготвим за финалите, които са тук и за които сме амбицирани да спечелим. Няма да спрем да работим във фитнеса и това, което правихме досега, но само че вече работим по друга програма и методика. Олекотяваме тежестите, търсим по-голяма бързина. Това са неща, които си ги правим с кондиционния треньор, всичко е дозирано и примерено, насочено към финалите на 13-и и 14-и юли. След това ще имаме един малък спад и след това ще се готвим за Гран При. Мисля, че когато състезателките влязат в добра форма, тогава и тактическата дисциплина и това, което търсим като тактика, може да се прилага по-добре. Днес изпълниха всичко, което бяхме подготвили - преди всичко да бъдем агресивни на сервис, където видяхте, че изключително много затруднихме румънския отбор, и на блок-защита, там, където румънките ни създаваха доста проблеми и ядове в други мачове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна