Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В швейцарския град Монтрьо за 47-и път се провежда прочутият джаз фестивал

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В швейцарския град Монтрьо за 47-и път бе дадено началото на прочутия джаз фестивал. Той бе открит с три различни по дух изпълнения. Тази година фестивалът преминава под знака на промените, настъпили след неотдавнашната смърт на неговия основател и вдъхновител Клод "Фънки" Нобс, починал през януари след ски инцидент, предаде ИТАР-ТАСС.

Канадският певец и поет Ленард Коен, английската фолк и соул певица Лиан ла Хавас и кумирът на южноафриканската младеж от 70-те години на миналия век Сиксто Родригес откриха официалната програма на един от най-престижните летни фестивали. Концертите се състояха едновременно в три зали. Запомняща се бе изявата на 70-годишния Родригес, изпълнил най-добрите произведения от двата си диска, записани преди повече от 40 години - "Студен факт" /Cold fact/ и "Родом от реалността" /Coming from Reality"/.

Музикантът, който почти 30 години не е излизал на сцената и е сравняван с Боб Дилън, изпълни пред публика някои от големите си хитове като "Sugar Man", "Rich Folks Hoax" и "I Wonder". Легендарният музикант Ленард Коен изнесе грандиозен концерт. Второто шоу на канадския изпълнител ще бъде днес. Наред с Коен сред водещите участници в джаз фестивала в Монтрьо са Принс и Маркъс Милър, предаде Ройтерс. Принс ще се завърне в Монтрьо с три концерта - на 13-и, 14-и и 15-и юли, след като участва във феста през 2007-а и 2009-а г. Билетите за шоутата му вече са продадени. Три вечери, три концерта, Принс се завръща. За нас е огромна чест. Никога не знаем какво ще ни поднесе той, но с нетърпение очакваме невероятните му изненади, заяви на пресконференция в Лозана новият директор на феста Матийо Жатон.

Сред звездите, които ще участват в джаз фестивала в Монтрьо, са още Стинг, "Крафтверк", Даяна Крол, Джо Кокър, Бони Райт, Бен Харпър, Брайън Мей от "Куин", "Дийп пърпъл". Джаз музикантът от САЩ Маркъс Милър се завръща на сцената в Монтрьо на 21-ви юли, след като пострада в автобусна катастрофа в Швейцария през ноември миналата година.

Фестът край Женевското езеро ще продължи до 24-ти юли. Новият му директор Матийо Жатон въведе някои промени. Една от тях е, че концертите вече се изнасят на три сцени, а не на две. Освен това самият фестивал продължава с 2 дни повече от обикновено. Всяка година джаз фестивалът в Монтрьо привлича около 250 000 почитатели на музиката.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени