Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5:0 за "Ботев" (Пловдив) по пътя към групите на Лига Европа

Снимка: botevplovdiv.bg

Пред 10 000 зрители на стадион "Лазур" в Бургас "Ботев" (Пловдив) разгроми казахстанския "Астана" с 5:0 в реванша от първия предварителен кръг на Лига Европа.

Головете за "жълто-черните" вкараха Мариян Огнянов (54-та минута), Вандер Виейра (в 56-а минута от дузпа), Тодор Неделев (57-ата и 75-ата минути) и Бобан Грънчаров (70-ата минута). Гостите играха с човек по-малко от 34-тата минута, когато червен картон получи Куат.

"Канарчетата" спечелиха първия мач в Казахстан с 1:0 и с общ резултат 6:0 продължават в следващия етап на надпреварата. Там техен съперник ще е "Жрински" (Мостар). Първата среща е в Босна и Херцеговина на 18-и юли, а реваншът е седмица по-късно.

Старши треньорът на "Ботев" (Пловдив) Станимир Стоилов остана много доволен от убедителната победа. Въпреки радостта от успеха Стоилов не изпадна в еуфория и заяви, че мачът в Босна и Херцеговина следващата седмица ще е доста по-труден.

За нас беше изключително важно да преодолеем първото стъпало в Европа. Противникът беше много сериозен и може би затова преди почивката в нашите офанзивни играчи имаше голямо напрежение. Тактически изиграхме срещата много правилно. През второто полувреме се отпуснахме и решихме нещата в наша полза. Тодор Неделев имаше проблеми в началото на подготовката, но вече е добре. Днес свърши на терена това, което очаквах от него. Благодаря на феновете за подкрепата. От тях искам единствено да продължат да вярват в отбора и в работата, която вършим. Срещу "Жрински" ще е много по-трудно, но за тях ще мислим от утре. Аз винаги съм обичал европейските мачове, затова ги чаках с такава страст. Истината е, че пред "Ботев" предстои немалко работа, отборът притежава много по-голям потенциал.

Наставникът на "Астана" Мирослав Беранек пък не скри разочарованието си от тежката загуба, но обясни катастрофалния резултат с факта, че неговият тим остана с човек по-малко още преди почивката.

Имаше няколко решаващи момента в двубоя, които наклониха везните в полза на домакините. Първият беше изгонването на нашия футболист, а вторият беше пропуснатата възможност да поведем в резултата. След това "Ботев" изцяло контролираше събитията на терена и заслужено ни победи. Пожелавам на българския отбор успех в следващия кръг, каза Беранек.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна