Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Якимов и Петър Жеков влизат в Надзорния съвет на ЦСКА, Димитър Пенев остава почетен президент

Снимка: БГНЕС

Надзорен и Управителен съвет ще включва новата управленска структура на ЦСКА. Две от легендите на тима - Димитър Якимов и Петър Жеков влизат в Управителния съвет на "червените”. Това разкри днес бившият президент на клуба Александър Томов, който се завърна на "Българска армия" като представител на бизнес кръга "Червени шампиони".

Председател на Надзорния съвет е г-н Лорънс Дейвис. Членове са две от най-големите легенди на клуба - Димитър Якимов и Петър Жеков, и един млад експерт, който ще надзирава, завършил в Холандия - г-н Верди Малкоч. Целта е пълна прозрачност и никакви самоцелни сделки. Господин Дейвис ще предложи и пети член. Почетен президент остава Димитър Пенев.

Изпълнителен директор и председател на Управителния съвет е Александър Тодоров. Членове на УС са: Господин Иво Котев, който ще отговаря за връзките с БФС и другите институции, и Лъчезар Николов-Чезари, който  ще отговаря за връзка с феновете, заяви Александър Томов.

Освен това стана ясно, че трикратният полуфиналист в европейските клубни турнири  ще стане публично акционерно дружество.

Преди месец ЦСКА самоволно беше изваден от турнирите на УЕФА. Седмица по-късно бившите собственици обявиха, че нямат възможност да издържат клуба. Започна да се говори за фалит, за заместването на ЦСКА с друг клуб. Това значеше, че ЦСКА няма да го има за няколко години. Последваха редица срещи. Лично участвах в над 10-15 срещи. Условно се създаде движение "Червени шампиони". Няма устав, няма организация. Просто бяха хора, които искаха ЦСКА да не бъде в "В" група. В ЦСКА в началото на юли останаха трима сериозни футболисти. Направихме план за спасение на ЦСКА. На 3-ти юли направихме предложение към бившите собственици да поемем 10 милиона от задълженията. Започнахме преговори. В четвъртък миналата седмица подписахме срещу 10 025 лева дълг. Ние поехме акциите на клуба. Акциите бяха джиросани в петък. Седем милиона без малко са дългове към държавата, 1 милион към доставчици, 1 и нещо към футболисти. Така или иначе цената, която ние поемаме, е този неотменяем дълг от 10 милиона. Съгласно правилата на УЕФА, този дълг е присъщ на ръководството за лицензиране. Историята за лиценза с Нефтохимик е абсурдна. От петък се случиха много неща. Основен елемент на нашата стратегия е ЦСКА да стане публично акционерно дружество. На феновете на клуба, на широки маси бизнесмени ще бъдат предложени акции. Които придобият акции, ще могат да търгуват на борсата. Целта е под публичен и прозрачен контрол да върнем дълга и да върнем развитието на клуба. Начело на компанията ще бъде гражданин на Великобритания. Името му е Лорънс Дейвис. Първоначално той ще бъде предводител на дружеството и президент. 53 бизнесмени са дали уверение, че ще закупят акциите. ЦСКА ще е първото публично акционерно дружество. Държим да няма олигархичен или монополен собственик на ЦСКА. Този модел го има го в Германия, така е и при някои британски и испански клубове. Дейвис ще бъде международен мениджър на този процес. Ще се запознаете с този човек през септември. Димитър Пенев остава почетен президент на ЦСКА.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна