Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ида Даниел: В "Тя готви театър" показваме как ни влияе нашата женска физика

Снимка: Архив

Хани Кена, Джени Ларсън, Лора Пиърсън и Ида Даниел са част от събитие със заглавие „Тя готви театър“. В рамките на 4 дни, от днес до 14-и ноември, те ще разкрият как се създават и реализират независими театрални проекти в България и в САЩ. В предаването „Преди всички“ Ида Даниел разказа, че четирите се запознават на обиколка в САЩ, чиято цел била да се видят театралните общества извън Ню Йорк:

Хани Кена и Джени Ларсън имат интерес към феминизма в смисъла на това, че в Америка се усеща липсата на женски фигури, които да бъдат зачитани заради това, което правят. Те имат нужда да покажат женския поглед към света чрез театъра. Лора Пиърсън е от Балтимор и също прави интересни неща. Нейният театър започва от мазе за бивша фабрика за камбани. Феминизмът в нашия театър е застъпен до степен да покажем кои сме ние и как нашата женска физика ни влияе.

Според Ида Даниел правенето на независими театрални постановки не се различава в Америка и България, но се различава фокусът на независимия театър:

В САЩ продължава да ги занимава наративността, разказа, сюжета, докато в България все повече се занимаваме с деконструкция и предизвикателство към формата.

Тя обясни, че не са много пространствата у нас, където може да се играе свободен театър, но за проектите си са получили съдействие от Националната художествена галерия и къщата за изкуство „Soho“.

Цялото интервю с Ида Даниел можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна