Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Биг бенда на Радиото до радиообществото на Надеждата

Биг бенд на БНР
Снимка: архив БНР
Може мнозина да не очакват Funk – Jazz – Rhythm’n Blues да бъде изпълняван на френски език, но както личи, не само звучи убедително, но е и хубаво! В „Джаз клуб” звучат пиеси от продукция на „Капитан Мерсие”, добре позната във Франция формация, в състав: Jacques Mercier (той е капитанът!) – китарист и певец, Philippe Hommet – клавишни, Ricket Sere – бас, Christophe Deshamps – барабани, както и гост-музиканти, съставящи задължителната за „Funky стилистиката” духова секция.
Предаването съдържа и изпълнения на Биг бенда на БНР: композицията на Румен Бояджиев и Константин Цеков „Пътуване”, находчиво аранжирана от Любомир Денев, както и творби от най-новия репертоар на бенда – From Tompkins Square To Inwood: пиеса на холандския композитор и диригент Martin Fondse и творбата Clоckwise, създадена от израелския композитор, саксофонист, преподавател и диригент Yaniv Nahum. Записите са направени по време на концерт в Първо студио на Радиото. Цялата концертна изява на легендарния български оркестър под диригентството на Антоний Дончев можем да намерим в компактдиска Senza Sordino, издаден през 2012 година, продукция на БНР. Албумът звучи така добре, както и изглежда – със забележителния графичен дизайн на Иво Христов.
Втората част на „Джаз клуб” е запазена за най-новата продукция на очарователната Esperanza Spalding. Тя е родена през 1985 година в Portland, Оregon. Дете от гетото, но и дете-чудо! В среда на престъпност и насилие започва да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст. Участва в „Оркестъра на музикалното общество” на Орегон – ансамбъл, отворен за стари и млади музиканти. След 10-годишно присъствие Esperanza става концертмайстор в оркестъра. По-късно успява да се сдобие с контрабас, той е новата й музикална любов. Близки и познати помагат финансово на младата музикантка да си купи билет за Бостън, за да кандидатства в университета в Berklee. Приета е. Денем учи, работи нощем, но средствата пак не й достигат. Решава да се занимава с политология, а не с музика. На помощ отново идват нейни верни приятели и колеги. Сред тях е китаристът Pat Metheny. Esperanza Spalding завършва образованието си по блестящ начин, съхранена е за музикалната култура на света като контрабасистка и певица, която създава и своя музика. Младата „Надежда” става и най-младият преподавател в цялата история на джаз-университета Berklee College of Music, а албумът й Radio Music Society (2012) е същински шедьовър. Съдържа (предимно) авторски пиеси на Esperanza Spalding, но и превърната в песен композиция на Wayne Shorter, с текст на Esperanza, както и версия на I Can’t Help It (Stevie Wonder), която има нова красота, дошла с аранжимента и изпълнението на певицата-контрабасистка. Пиесите от „Радио-музикалното общество” (Radio Music Society) – най-новата продукция на Esperanza Spalding, както и факти около създаването на албума, имате възможност да чуете и в близките издания на „Джаз клуб”.

Името й Esperanza означава Надежда, която носи и вяра, че доброто изкуство има свой живот. Както преди, така и занапред.

четвъртък, 23 февруари, от 23.00 часа
По публикацията работи: Кристиян Бояджиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна