Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът на Националното радио хвърля ръкавица към творците

Освен в подлеза сред свои почитатели, Марио може да бъде чут (вече във фрак) на 19 май в Първо студио на БНР, от 19.00 часа, и на 8 юли в Градската художествена галерия, Варна, от 11.00 часа, с Концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.
Снимка: личен архив

Марио Ангелов, музикант с висок дух и ясна визия за българската култура, посвещава поредния си рецитал в концертната зала (Първо студио) на Българското национално радио на композитори, свързани с битието на „Голямата къща”.
На лично място в програмата му логично е поставен Димитър Ненов. Ненов, привлечен навремето за „музикален уредник”, съгласно днешните понятия, може и да го наречем „продуцент”. Имал идеята: Всичко ценно, създадено от българин, ще намери най-почетно място в програмите. Тук очаквам най-голяма подкрепа от моите колеги, които, намирайки начин да бъдат пропагандирани най-широко, ще удвоят своето творчество.

След „Киносюита” на Димитър Ненов, Марио Ангелов ще продължи с Третата соната на Васил Казанджиев, посветена на него. Васил Казанджиев, подобно на Васил Стефанов, е един от големите диригенти-конструктори на Радиооркестъра, наследен след години от Емил Табаков. Една ранна Сонатина от Табаков ще бъде третият номер в рецитала, последван от атрактивните Вариации по „Дилмано Дилберо” на Александър Владигеров, също един от значимите радиодиригенти.
Датата е 19 май, събота, начален час 19.00. Можете да чуете концерта директно по програма „Христо Ботев” или да присъствате на живо в Концертното Първо студио на радиото.

© Снимка: личен архив


Но нещата не опират само до това. Като продължение на ДимитърНеновите идеи, Марио предлага: „дали да не направим един мотивационен концерт”, тоест това начало да се превърне в традиционно показване на клавирна музика от български композитори? Точно около 24 май! Бих поел ангажимент да свиря следващата 2013 година, по-нататък е задължително да не бъда само аз! Това няма да е конкурс, нито ще има парични премии. Просто хвърлям ръкавица...

© Снимка: личен архив


Марио Ангелов
(роден 1966 г.) завършва Софийското музикално училище в класа на изтъкнатия клавирен педагог Людмила Ченкова. Продължава образованието си в Националната музикална академия при корифеи на школата – професор Мара Петкова и един от водещите български пианисти Николай Евров. Периодът на обучение формира широкия спектър на интереси и професионални умения, характерни за последвалото му развитие.
След конкурс през 1991 година заема позицията на пианист в състава на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Това не ограничава неговите изяви като солист, ансамблов музикант, участник в представителни за страната и чужбина проекти. Звукозаписната практика на пианиста свидетелства за многобройни и разнообразни по жанр и стилове реализации. Предпочитан е от престижните международни фестивали в България „Мартенски музикални дни”, „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, както и в набиращите скорост нови явления в областта на клавирната музика като солов и камерен изпълнител.
Марио Ангелов притежава гъвкавостта на мултифункционален артист, който е в състояние да се отзове на всякакви предизвикателства – от бароковото басо континуо с чембало, през шеметните клавирни каскади на 19 век, до авангардните предложения към рояла. Може да свири на площад или в студио, пред избрана или случайна публика. Съвременен пианист с особени предпочитания към българската клавирна музика.

По публикацията работи: Маня Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени