Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ернани” от Джузепе Верди – спектакъл на Метрополитън опера, Ню Йорк

Анджела Мийд в ролята на Елвира и Марчело Джордани – Ернани
Снимка: Метрополитън опера

В оперната вечер на програма „Христо Ботев” ще излъчим запис от спектакъл на „Ернани” от Джузепе Верди, състоял се на 25 февруари 2012 година в Метрополитън опера, Ню Йорк.
В главните роли участват: Анджела Мийд – Елвира, Марчело Джордани – Ернани, Дмитрий Хворостовски – Дон Карлос, а Феручо Фурлането се превъплъщава в образа на Гомес да Силва. Диригент на спектакъла е Марко Армилиато.
Критиците открояват изявата на Анджела Мийд и Феручо Фурлането. Те са участвали и в предишната постановка на „Ернани” в Метрополитън през 2008 година. Неотдавна американското сопрано получи престижната награда на името на Бевърли Силс за 2012 година, чието парично измерение е 50 хиляди долара.
Специалистите предричат бляскаво бъдеще на 34-годишната Анджела Мийд. Тя преодолява с лекота вокалните проблеми, с които изобилства партията на Елвира. Красивият й глас е с подчертана мощ и изравненост в целия диапазон. Разбира се, предстои й още дълъг път, но реакцията на публиката е красноречива. Безспорен успех, твърде окуражаващ за младата певица, пишат в американския печат.
Пак там като триумф определят изявата на Феручо Фурлането. Наричат го идеален за образа на Гомес да Силва. Признат за един от най-добрите във Вердиевия репертоар, Фурлането насища всяка фраза със страст, любов или омраза. Великолепният тембър е само средство, за да се разгърне на сцената противоречивият образ на Да Силва. А знаменитата ария Infelice… се превръща в истински шедьовър в изпълнението на прочутия италиански бас…
Разбира се, критиците не пропускат да поставят акцент върху дебюта на Дмитрий Хворостовски в ролята на Дон Карлос. Както обикновено, магнетичното му сценично излъчване изтръгва бурни овации. Налага се мнението, че Хворостовски сякаш все още избистря опорните точки в образа на монарха: самоуверен егоист, дистанциран максимално в отношението си към околните, и в същото време способен да прояви великодушие…

Съдържание на операта 

събота, 19 май, от 20.00 часа

По публикацията работи: Ивета Грънчарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна