Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бал с маски” от Верди – директно от Метрополитън опера, Ню Йорк, 8 декември, от 20.00 часа

Марсело Алварес и Сондра Радвановски в сцена от операта.
Снимка: Ken Howard/Met Opera
„Бал с маски” – театрален и музикален динамит, филмов сюжет с качеството на нашето време” – режисьорът Дейвид Олдън

Директно от Метрополитън опера, Ню Йорк, ще излъчим новата постановка на „Бал с маски” на Верди с участието на сопраното Сондра Радвановски в ролята на Амелия, тенорът Марсело Алварес ще бъде Рикардо, баритонът Дмитри Хворостовски ще слушаме като Ренато, мецосопраното Стефани Блайт ще бъде Улрика, сопраното Катлийн Ким ще бъде пажа Оскар.
„Превъзходен изпълнителски състав, който носи цялата емоция, болезненост и чувственост на партитурата, едновременно вълнуваща и натрапчива.” (Huffington Post).
„В ролята на краля Марсело Алварес постига едно от най-драматичните и майсторски свои превъплъщения в Метрополитън опера, пеейки с изкусен и възвишен лиризъм. Дмитрий Хворостовски със запазената си марка мрачен саунд и гъвкава фраза прави съвсем реална и жива болката и предателството на граф Анкарстрьом.” (New York Times)
„Сондра Радвановски имаше специален триумф. Нейният силен, дълбок глас изпълни залата със сияещ звук.” (Associated Press).
Фабулата в „Бал с маски” разказва за истинското убийство през 1792 година на шведския крал Густав ІІІ от неговия приближен граф Анкарстрьом. Убийството е било по политически причини и действително се е случило на един бал с маски. Верди под натиск променя заглавието, имената на своите герои и мястото на събитието, заради приликата на убийството с атентата срещу Наполеон ІІІ в Париж, малко преди поставянето на операта. Така Густав ІІІ става Ричард Уоруик, губернатор на Бостън, а граф Анкарстрьом – Ренато.

Режисьорът на постановката, в Метрополитън опера 63-годишният Дейвид Олдън, който е роден в Ню Йорк, дебютира в Метрополитън след 40-годишна успешна кариера на оперен режисьор в Европа. Неговият прочит на „Бал с маски” през 1989 година за Английската национална опера предизвиква фурор. Олдън е поставял същото заглавие и с участието на Лучано Павароти. Диригент на спектакъла ще бъде маестро Фабио Луизи.

В ролите:
Марсело Алварес – Ричард
Сондра Радвановски – Амелия
Стефани Блит – Улрика
Дмитри Хворостовски – Ренато
Катлин Ким – Оскар

Съдържание на операта
По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна