Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 години Cantate Jubilate

Тридесет и първи октомври 1995 година е рождената дата на Cantate Jubilate – приемникът на съществувалия дотогава „Хоров свят”. Новото заглавие, в превод „Пейте и ликувайте”, разшири параметрите на предаването и екипа му, който си постави за цел да покаже, редом с актуалните събития у нас, най-доброто в европейската и световна изпълнителска практика на любителските и професионални хорове.
Така три години по-късно започна авторската рубрика на диригента Теодора Павлович „Европа пее”, в която почти всички излъчени записи бяха премиерни, от различни чуждестранни фестивали и форуми, непознати за българските слушатели. Сътрудничеството с проф. Павлович продължава и досега, въпреки многобройните и ангажименти като преподавател в Националната музикалакадемия „Проф. Панчо Владигеров“, диригент на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” и вицепрезидент на Световната федерация за хорова музика.

© Снимка: Cantate Jubilate

Водещите Мануела Манчева и Александър Райчев с вокален ансамбъл „Спектрум“

И други рубрики, като „Звезден миг” и „Спомени”, се вписаха в предаването през изминалите години, а поредицата „Български хорови диригенти, живеещи в чужбина”, заедно с „Млад музикант“ присъстват епизодично и досега. Обогатяваме палитрата с гласове от „Златния фонд” на БНР, запознаваме аудиторията с млади таланти, а концертните срещи с публика в Радио София и Пловдив, които въведохме с Александър Райчев вече са традиция.
Продължаваме обичайната практика да каним и външни автори, които със своя индивидуален почерк внасят свежест във формата и съдържанието на предаването, търсим най-добрите образци във всички стилове в хоровото пеене…
В последните години Cantate Jubilate отвори врати на много млади и талантливи музиканти да задълбочат познанията си в хоровото изкуство чрез безценните богатства на Радио фонда. Смятам, че това е успешния модел да се развива едно предаване – с опит и знания, обогатени с идеите и вдъхновението на бъдещите творци.
През 2013 година към досегашните отличия се прибавиха две нови: юбилейна грамота и почетен плакет за изключителен принос в утвърждаването и развитието на детския хор „Бодра песен“ от Шумен по случай 50-годишнината на състава и наградата за принос в организирането и провеждането на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“ в Поморие.
Как стигнахме до пълнолетие? С много работа, извършена с любов и най-вече с подкрепата на истински приятели. Това е нашата рецепта за дълголетие.

По публикацията работи: Мануела Манчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна