Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Другият музей II”

На 20 декември, в залите на първия етаж на Националния музей на българското изобразително изкуство, Съюзът на колекционерите в България представи пред публика експонати от 37 частни сбирки, притежание на членове на съюза. Изложбата, наречена „Другият музей II”, е продължение на инициативата частните колекции свободно и с гордост да покажат богатствата, които са приютили, съхранявайки културното наследство на България като един добър стопанин. А също и да го допълват с произведения на изкуството и артефакти от целия свят...
Още по време на първата изложба „Другият музей”, показана в Националната галерия за чуждестранно изкуство на 7 юни 2010 г, организаторите изтъкнаха, че по този начин изразяват дълбокото си убеждение, че духовното богатство, опазено в частните колекции, трябва да бъде споделяно, а не укривано. Тази изложба беше и първата проява на Съюза на българските колекционери, учреден през същата 2010 г. с основна цел да обедини колекционерската общност в България и да отстоява нейните интереси. Сред учредителите и членовете на организацията са повечето от най-изтъкнатите колекционери в Бълтария.
Изложбата „Другият музей II” включва произведения на скулптурата, живописта и графиката, оригинална сбирка монети, накити, керамични и стъклени съдове, мечове, боздугани, шпори и още десетки експонати, обект на колекционерски интерес. Погледите на посетителите са магнетично привлечени от скулптурата от I век от колекцията на Васил Божков. Представените експонати ще могат да се видят до 31 януари 2014 г.
Повече за „Другият музей II” научихме от разговора с нашите гости – акад. Светлин Русев и проф. Иван Маразов - куратори на изложбата.

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна