Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Viva la Classica - три класически заглавия в нестандартния прочит на балет "Арабеск"

Снимка: Архив

"Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и "Баядерка" от Минкус са новите три заглавия, които съставят предстоящата първа за сезона премиера на балет "Арабеск" на 14 ноември от 19 часа на сцената на Музикалния театър в София, озаглавена VIVA LA CLASSICA.

Темата за противопоставянето на класическото наследство и съвременното изкуство витае в българското културно пространство днес. Това противопоставяне е до голяма степен изкуствено, доколкото проблемът не е в наследството, а в консерватизма на нашето мислене за него, в начина, по който го свързваме с реалността и в крайна сметка в нивото на прочита.

Балет „Арабеск”, по силата на своята вече 45-годишна традиция, се движи комфортно и без страх в полето между авангарда и традицията. В премиерната програма VIVA LA CLASSICA трима български хореографи поемат риска да навлязат в напрегнатата зона между класика и съвременност и предлагат различни стратегии за оцеляване в нея.

За сценографията, костюмите и мултимедията на спектакъла са поканени три млади сценографки - Ася Стоименова, Ива Павлова и Пламена Дичева, съвсем наскоро защитили магистратура „Проектиране на авторски визуален спектакъл" в Националната художествена академия.

Чуйте споделеното пред Ирена Гъделева от хореографите: директорката на "Арабеск" Боряна Сечанова, която поставя "Дон Кихот", Анна Донева, която работи по "Лебедово езеро" и Татяна Соколова, която дебютира в афиша на трупата с "Баядерка".

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна