Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът анализира макроикономическите дисбаланси в ЕС

Парламентът трябва да участва пълноценно в разискванията за наблюдението на макроикономическите дисбаланси в ЕС, заявиха депутатите по време на дебат вчера и обвиниха Комисията, че не се е консултирала както следва при промяната в края на 2012-а година на използвания диагностичен инструментариум. Анализът на макроикономическите дисбаланси води до вземането на решения, засягащи живота на хората, затова ЕП трябва да изпълнява ролята си, настояват депутатите.

Европейската комисия подготвя всяка година оценка на икономическата ситуация в страните-членки на база на таблица от показатели. Ако има основания за тревога, Комисията извършва задълбочен преглед и може да препоръча мерки за коригиране на дисбалансите. Тази година 13 страни попаднаха под засилено наблюдение, като според резултатите, публикувани от Комисията на 10-и април, положението е особено тревожно в Испания и в Словения.

Европарламентът одобри проект за унифицирани стандарти за събирането и обработването на данни за броя на населението във всички страни членки на ЕС. Общите правила са нужни за изчисляване на квалифицираното мнозинство в Съвета на министрите и за разпределение на някои видове финансиране от ЕС.

По публикацията работи: Борислава Борисова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна