Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шулц ще връчи наградата "Сахаров" на кубинското движение "Дамите в бяло"

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц ще връчи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на кубинското движение "Дамите в бяло", което включва съпруги и близки на политически затворници в страната. През 2005-а година ЕП обяви движението за носител на наградата, но негови представители не можаха да я получат досега, тъй като властите в Хавана им отказваха правото да пътуват. 

Във Фейсбук ще има директна връзка с председателя на икономическата комисия в ЕП Шарън Боулс. Тя е от Великобритания, депутат в Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа, а оглавяваната от нея комисия подготвя важни законодателни актове за банковия надзор в Европа и за регламентирането на дейността във финансовия сектор. Чатът в социалната мрежа започва в 16,00 ч. българско време и ще продължи до 16,45 часа, а линк към него е публикуван на страницата на Европейския парламент. Темата на разговора е икономическата ситуация и мерките на Европейския съюз, а целта е от една страна да се даде представа за посоката, в която ще се развива политиката на ЕС за борба с кризата, а от друга да се чуе мнението на хората по темата. 

Тази седмица депутатите от ЕП подготвят и позицията си по ново законодателство, защитаващо интересите на данъкоплатците в случай на банков фалит, като пленарното заседание, както винаги, ще може да бъде следено в интернет. В програмата е включено също обсъждане на ефекта от сключването на споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ за европейските граждани и фирми.

По публикацията работи: Таня Величкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна