Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата група олимпийци тръгна към Сочи

Първата група олимпийци тръгна към Сочи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата група наши олимпийците замина за Сочи. Тя включва двама скиори алпийци - Никола Чонгаров и Георги Георгиев, четирима ски бегачи - Веселин Цинзов, Андрей Гридин, Антония Григорова-Бургова и Теодора Малчева, трима биатлонисти - Красимир Анев, Владимир Илиев и Михаил Клечеров, както и състезателя на шейни Станислав Беньов. С тях отпътуваха 10 треньори, лекари и специалисти от треньорските щабове.

Всички те получиха традиционните талисмани - малки лъвчета с националния трикольор, които, както винаги на изпроводяк, дарява за късмет на нашите олимпийци един от спонсорите на Българския олимпийски комитет - Първа инвестиционна банка.

Следващите българи, които ще пътуват за Сочи, ще тръгнат от други градове на Европа. Подготвящите се в Австрия Владимир и Емил Зографски потеглят директно от Мюнхен, а участващите на Европейското първенство по биатлон Десислава Стоянова, Иван Златев, Мирослав Кенанов и треньорът Красимир Дочев ще тръгнат от Виена през Москва.

Всички те трябва да се настанят в Олимпийското село в сряда, 5-и февруари. Същият ден е предвидена церемонията по вдигане на българското знаме. Ден по-късно, на 6-и февруари, от София през Истанбул за Сочи пътуват Александра и Виктор Жекови, знаменосецът Мария Киркова и олимпийското аташе Екатерина Дафовска.

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска заяви, че няма поставени цели пред нашия отбор, но всички са амбицирани за добро представяне, а спортът е непредвидим и всичко може да се случи.

По-притеснено ми е отстрани. Правя разлика с времето, когато заминавах аз, и сега, когато ги изпращам. Съветвам състезателите да бъдат спокойни и концентрирани. Колкото повече запазят самообладание, толкова по-добре ще се представят там. Нямаме поставени отборни цели на олимпиадата. Спортът е непредвидим и не искам да поставям цели. Момчетата са амбицирани и искат не по-малко от нас да се представят добре. Трасето е познато на биатлонистите. Там бе световната купа миналата година и те го знаят наизуст, така да се каже.

Най-добрият наш биатлонист Красимир Анев също заяви, че няма някакви конкретни цели, които да са поставени пред него, но се надява на добро представяне от целия отбор и влизане в десетката.

Работили сме много през всички години и се надяваме да реализираме този труд. Не искам да се ангажирам с някакви конкретни цели. Те са зададени от федерацията и треньорите. И аз, и Владимир Илиев, и Михаил Клечеров показахме, че не е непостижимо да се попадне в десетката, и дано да се случи. Отборното целта е да бъдем сред първите 10 или 8 на щафетата, което също не е непостижимо. Сезонът не започна много добре за нас, но се надявам да сме постигнали добра спортна форма и да успеем на олимпиадата. Трасето е доста тежко с продължителни изкачвания, остри завои на спусканията. Доста е специфично. Хубавото е, че миналата година го пробвахме на Световната купа и имаме своите записки. Знаем в тактически план как да преминем през него. Катя Дафовска ни пожела Господ да е с нас и да изпълним целите, които са ни поставени. Не нося нищо за късмет, не съм суеверен. След последното състезание за Световната купа имахме дълга пауза. В нея работихме за скоростта на бягането. Оттогава не сме имали старт, в който да се сравним с по-големите нации. Чувствам се в добро състояние и се надявам всички да сме на нужното ниво. Доволен съм от условията за подготовка. Провеждахме тренировките следобед, както ще е в Сочи. Дано и шансът да бъде с нас, допълни биатлонистът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна