Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Навка, Яна Рудковска, Сергей Крикальов, Томас Бах и Сергей Бубка ще носят олимпийския огън в последната част на щафетата в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийската шампионка Татяна Навка ще стане първият факлоносец по време на щафетата с олимпийския огън в Сочи. Етапът в столицата на Зимните игри ще започне на 6-и февруари, а сред факлоносците ще са още съпругата на олимпийския шампион по фигурно пързаляне от Торино Евгений Плюшченко - Яна Рудковска, летецът-космонавт Сергей Крикальов, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах и легендарният бивш лекоатлет и световен рекордьор на овчарски скок Сергей Бубка от Украйна.

Планира се етапът в Сочи да завърши на 6-и февруари на площада на Южния мол, а последен факлоносец да бъде Дмитрий Чернишенко - президент на Организационния комитет на Игрите.

Същевременно стана ясно, че Владимир Путин лично е избрал мястото за провеждане на Зимната олимпиада в Сочи.

На мен ми е особено приятно да гледам какво става тук, защото аз лично го избрах това място. През 2001-ва или 2002-ра година аз пристигнах тук на "УАЗ"-а, ние пътувахме по тези места, излязохме на тази рекичка и аз казах: "Дайте да започнем оттук, казва Путин във филма "Философия на мекия път", фрагменти от който бяха показани по телевизионния канал "Русия".

Целият филм ще бъде излъчен на 7-и февруари след церемонията по откриване на Зимните олимпийски игри в Сочи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна