Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на СОУ "Цар Симеон Велики" вдигна Купа "Видахим" при юношите VІІІ-Х клас

СОУ "Цар Симеон Велики" в драматичен сблъсък с ГПЧЕ "Йордан Радичков" спечели финалния двубой от Ученическата баскетболна лига за Купа "Видахим" при юношите VІІІ-Х клас.

Първите минути на финала се превърнаха в лидерски сблъсък на Калоян Петров от "царското" училище и Добромир Драготинов за "англичаните". И двата тима се опитваха да вземат надмощие, но таблото след края на десетката показваше 18:18.

През втората част за СОУ "Цар Симеон Велики" се разигра Владимир Първанов, а Калоян Петров нямаше спиране в завършващата фаза на атаката. Възпитаниците на Румен Груев успяха да вземат лек превес от 6 точки над английската езикова гимназия и на полувремето се оттеглиха при резултат 33:27. След почивката статуквото на терена се запази, а "царското" училище увеличи преднината си на 11 точки за 53:42 в края на третата четвърт.

В заключителните 10 минути, когато всички в зала "Фестивална" мислеха, че шампионът вече е ясен, се стигна до драматична развръзка. Възпитаниците на Олег Панчев тръгнаха на финален щурм с мощната подкрепа на своята агитка. Капитанът Богомил Витанов завърши няколко контри, а играещият с болки в глезена Добромир Драготинов хвърли невероятни усилия в борбата под коша и с изключителна прецизност вкара 9 точки за частта. Разликата падна на само 4 точки, но силите на момчетата от ГПЧЕ "Йордан Радичков" не стигнаха за пълен обрат. Опитните Калоян Петров и Владимир Първанов внесоха нужното спокойствие за своя тим и донесоха заслужената победа за СОУ "Цар Симеон Велики" със 70:63.
Малкият финал за ІІІ място бе спечелен от момчетата на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", водени от колоритния Веско Петков, които се наложиха над връстниците си от ПМГ "Екзарх Антим І" с 64:51.

Изпълнителните директори на Видахим АД Ченко Ченков и Пенко Пенев връчиха купите на призьорите, а Емилия Николова от Община Видин, директор дирекция "Хуманитарни дейности", поздрави участниците в надпреварата и връчи грамоти и допълнителни отличия.

Клоян Петров от СОУ "Цар Симеон Велики" спечели най-важните отличия на лигата. Младият талант стана най-резултатният играч във финалната среща с вкарани цели 40 точки, като оглави класацията за Реализатор №1 в цялата ученическа надпревара с 205 точки. С невероятната си игра, борбеност и всеотдайност във всички срещи, организаторите заслужено го избраха за "Най-полезният играч" на лигата.

Неговите съотборници Владимир Първанов и Пламен Станков спечелиха индивидуалните призове за "най-добрър подовач" и "най-добър защитник", а Драгомир Драготинов от ГПЧЕ взе приза за "най-добър борец" на лигата. За най-проспериращ млад състезател бе избран Християн Колев от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Носителят на Купа "Видахим" при юношите VІІІ-Х клас:

СОУ "Цар Симеон Велики":
 
№ 5 - Румен Тодоров
№ 6 - Александър Славчев
№ 7 - Владимир Първанов
№ 8 - Марио Стоянов
№ 9 - Георги Чавдаров
№ 10 - Калоян Петров - капитан на отбора
№ 11 - Виктор Виденов
№ 12 - Пламен Станков
№13 - Кристиан Нунов
№14 - Александър Цветанов
№15 - Кристиян Левашки
Водач на тима: Румен Груев

Пътят на момчетата от СОУ "Цар Симеон Велики" до титлата:
Групови надпревари:
ГПЧЕ "Йордан Радичков" - СОУ "Цар Симеон Велики" 49:59
ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - СОУ "Цар Симеон Велики" 52:68
СОУ "Цар Симеон Велики" - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" 60:21
СОУ "Цар Симеон Велики" - ПМГ "Екзарх Антим І" 57:23
Полуфинал: СОУ "Цар Симеон Велики" - ПМГ "Екзарх Антим І" 61-32
Финал: СОУ "Цар Симеон Велики" - ГПЧЕ "Йордан Радичков" 70-63

 
Крайно класиране Купа "Видахим", юноши VІІІ-Х клас:

1. СОУ "Цар Симеон Велики"
2. ГПЧЕ "Йордан Радичков"
3. ПГ "Проф.д-р Асен Златаров"
4. ПМГ "Екзарх Антим І"
5. СОУ "Св.св.Кирил и Методий"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени