Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Кирилов- 25 години в големия баскетбол

Много са факторите, които влияят на спортното дълголетие. Сред тях са генетичните заложби, спазването на определен режим, както и любовта на публиката. Вероятно всеки един от тези фактори присъства в оформянето на спортната биография и личностните качества на Даниел Кирилов, един от най-обаятелните видински баскетболисти, записал повече от 1250 официални срещи в продължение на близо четвърт век в аматьорския и професионалния баскетбол.
 
Даниел Кирилов е  откритие на треньора Милко Златанов. След това е и един от възпитаниците на треньора Веселин Ницов, които навлязоха в големия баскетбол още в юношеска възраст. Дани е представител на прочутата школа на Ново село, където израстнаха много от най-добрите видински баскетболисти. Пред себе си той има примера на Милко Златанов, Любомир Манджуков, както и на Иван Цолов- Пистика и Иван Младенов- Чоко, който освен като състезател, израстна и до ръководни постове в отбора на "Химик" Видин.
 

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Още на 15 годишна възраст Даниел Кирилов бе атлетичен, с много прецизна стрелба от разстояние, и вече бе любимец на публиката. През лятото на 1986 година, когато срещите от държавния шампионат за юноши се играха на кортовете на колодрума във Видин, където бе монтирано осветление, Дани показа качества на голям състезател. След това игра за столичния "Локомотив" и бе включен в състава на младежкия национален отбор, където си партнира с атлетичния Едуард Вълчев. Завръща се в отбора на "Химик" точно навреме- през август 1989 година, когато са квалификациите за влизане в "А" група и отборът има нужда от резултатни баскетболисти на позиция дясно крило-гард. Постът изисква универсалност, поглед върху играта, комбиниране с центъра, самостоятелни пробиви и успешна стрелба от разстояние- всичко, което 22-годишният Даниел Кирилов притежава. И демонстрира в предварителните срещи с отборите на Кюстендил и Шумен, както и на финалния турнир в зала "Сливница" в София. И резултатът е на лице- заедно с Бойко Пангаров, Юрий Илиев, Любомир Манджуков, Петър Давидков, Станимир Комбалов влизат във Висшата баскетболна лига! Тогава треньори на тима са Милко Златанов и Иван Цолов- Пистика.

Сезон и половина след това треньор на "Химик" е баскетболната легенда Цвятко Барчовски, после идва ерата на Нино Войнов- все баскетболни специалисти, които изграждат един много силен видински баскетболен отбор. Това е времето, когато видинчани побеждаваха в препълнената зала "Фестивална" отбори като столичните "Левски", ЦСКА и "Славия", "Фикосота" Шумен (в състава с "почентия" играч Слави Трифонов...), "Плама" ("Спартак") Плевен, "Черно море" Варна и достигаха до петото място в страната.
 
Втората баскетболна младост за Дани Кирилов идва с екипа на "Видабаскет" в периода 2004-2007 година, когато треньори на отбора са Янко Иванов и Милко Златанов. Капитанът на отбора Даниел Кирилов чества своята 40-годишнина с баскетболната фланелка! Нещо повече- той е един от най-добрите рализатори в цялата "А" група- нанизва като на шега по 25-30 точки в двубоите с отборите на "Берое" Стара Загора, "Черно море" Варна и "Академик" Пловдив.
 
Синовете на Дани също играят баскетбол- Невен и Марин учат в професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" и на клубно ниво при момчетатат стигат до държавните финали. Интересен е фактът, че след това влизат в мъжкия отбор на "Видабаскет" и в протоколите се записват трима състезатели с фамилията Кирилови- един уникален случай в българския баскетбол, баща да играе с двамата си сина в един отбор, по едно и също време, в състава на "А" групата! Когато момчетата отиват студенти, след като са спечелили турнира по стрийтбол на търговско-промишлените палати, Даниел е избран за президент на "Видабаскет" и става единственият играещ баскетболен ръководител в първенството на страната.
 
На Бала на спортиста през декември 2006 година получава специален плакет за спортно дълголетие и най-добър реализатор във втора "А" група- 320 точки само за есенния сезон.


Даниел играе до 42 годишна възраст и продължава да се интересува и вълнува от представянето на видинския отбор.  Защото любовта на Дани Кирилов към баскетбола е любов за цял живот!
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна