Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските олимпийци

До откриването на летните олимпийски игри- Лондон 2012 остава по- малко от месец. Светът отново ще бъде Олимпиада. В благородната надпревара ще бъдат излъчени новите олимпийски шампиони и медалисти. В продължение на повече от половин век видинският спорт има свои представители на всяка олимпиада. За тяхното участие и успехи ни разказва в новата рубрика "Олимпийски хроники" спортен сътрудник Хари Яръмов на РАДИО ВИДИН.

В далечно Мексико през 1968 г. Видин има двама представители- юношеският световен шампион по вдигане на тежести Рилко Флоров, сребърен медалист от европейското първенство в Москва, който заема 8- о място на олимпийския подиум, а на гребния канал е отново представителят на видинската гребна школа Борис Любенов, който стартира на 1000 метра едноместно кану и заема призовото 5 място. Безспорно тези участия говорят за високото ниво на подготовката на видинските спортисти през 70-те години на миналия век. На олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Видин има отново представители в гребния спорт. Преди това, в паузата между двете олимпиади, на световното първенство в Копенхаген през 1970 г., видинската двойка кануисти Борис Любенов и Сашо Илиев заема трето място и носи първия медал за българския гребен спорт.

След две години, поради заболяване на Илиев, Борис Любенов стартира отново на едноместно кану и се класира на 6 място на Мюнхенската олимпиада. В двойка кану обаче друг талантлив видински състезател- Федя Дамянов, заедно с Иван Бурчин, се класират на трето място и носят медал за българската кануистика- бронзов.

Тази олимпиада е пред провал заради терористичния акт на палестински терористи, които убиват на летището в Мюнхен 11 израелски спортисти. Малко по-късно те са обезвредени от германски елитни командоси и при засилени мерки за сигурност олимпиадата продължава.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна