Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските олимпийци

Продължава хрониката за съвременните олимпийски игри и участието на видинските спортисти. Олимпиадата в Москва 1980 ни донесе отново медал, този път от сините коридори на гребния канал. За съжаление това бе първата бойкотирана олимпиада и спортният свят бе на прага на сриването на олимпизма. Олимпийска столица Москва- 80 е темата в новата рубрика "Олимпийски хроники" на спортния сътрудник на РАДИО ВИДИН Хари Яръмов.

Провеждането за първи път на олимпийски игри в страна от Източния блок не се посрещна добре от САЩ и страните, обединени от доктрината на НАТО и Европа. Под претекст за съветската агресия в Афганистан 15 страни от Западния блок, Щатите и Канада бойкотираха игрите. Все пак те се проведоха нормално като по същото време Москва и цяла Русия се прощаваше с големия бард на съвремието Владимир Висоцки.

В тази олимпиада за първи път имаше видински участник в леката атлетика, и по-специално в мятането на диска. Един великолепен видински атлет- Емил Владимиров, станал вече балкански шампион в мятането на диск, представи българската атлетика на Олимпийските игри в Москва. С вълнение наблюдавахме неговия финал заедно със съпругата му Мария и двете им дъщери- Надя и София. Емил направи великолепен опит от 66,80 м и вече влизаше в шестицата, което означаваше званието "Заслужил майстор на спорта", но за съжаление негов пряк конкурент бе руски дискохвъргач. "Братушките" опънаха рулетката и му дадоха 10 см повече. Така Емил остана извън шестицата. Днес е уважаван преподавател по физическо възпитание в училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" и с голяма всеотдайност подготвя млади спортисти.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Видинският гребец Борислав Костов в екипажа четворка каяк завоюва бронзов медал. Две години преди това е сребърен медалист от европейското първенство за юноши на едноместен каяк
Това бе една много успешна олимпиада и за българската кануистика,
с участието и на възпитаника на видинската гребна школа Борислав Костов. Любен Любенов направи дубъл- стана шампион на 1000 м и завоюва сребро на 500 м на едноместно кану. Ваня Гешева- сребро на 500 м едноместен каяк. Комплектът медали стана пълен след бронза на 500 м на четворката каяк- Иван Манев, Божидар Миленков, Лазар Христов и Борислав Костов. Това изобщо бе най- успешната олимпиада за българския гребен спорт!
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна