Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на ТИД 2012

Най-мащабната международна речна регата ТИД стартира на 23 юни от Инголщад, Германия. Речният поход преминава по цялото течение на Дунав, от Германия през Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и завършва на 7 септември в устието на реката в Румъния.

Домакин на тазгодишното 57-о издание на ТИД е България. Лодките ще акостират в Ново село на 11 август. На следващия ден - 12-и август, участниците ще пристигнат във Видин. По традиция лагерът им ще е в района на крепостта "Баба Вида". Тук гребците ще останат два дни, предвидена е празнична и официална програма, както и посещение на историческите забележителности в Белоградчишко.

Около 60 чужденци се очаква да преминат по българския участък на регата. Към тях във Видин ще се присъединят още 100-на български любители на речния туризъм, каза за Радио Видин президентът на 57-то издание на ТИД Дела Кавъркова, която е първата жена в цялата история на "Тур Интернасионал Данюбиен", избрана да ръководи регатата.

"Заявени са 62-ма чужденци, които ще участват в българския участък на регатата. Но, като всяка година очакваме реалния им брой да е друг. Миналата година, например, бяха заявени 60 човека, а пристигнаха 110. Българите обикновено са около 150.", каза Дела Кавъркова.

След Видин, участниците в международната регата ще преминат през Лом, Козлодуй, Белене, Русе, Ряхово, Ветрен, Силистра и Румънския град Тулча. ТИД е най-дългият в километри и дни туристически гребен поход. Водните туристи, които се рашават да изминат целия маршрут от изворите на река Дунав до делтата й в Черно море, са на вода около два месеца и половина и преминават над 2000 км. Дължината на българския участък от похода е 415 км.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна