Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната регата ТИД акостира във Видин

Участниците в 57-мата международна дунавска регата ТИД акостираха във Видин. Лагерът им е разположен по традиция край крепостта "Баба Вида". В речния поход участват жители на 9 европейски страни. Програмата на ТИД за днес предвижда свободен ден. Участниците ще се срещнат с кмета на Видин. Утре регатата потегля за следващия етап до град Лом.

 

 

 

Походът стартира на 23 юни от Инголщад и завършва на 7 септември в делтата на Дунав в Румъния. В тазгодишното издание на регатата България е домакин не само на българския етап, но и на целия международен поход, разказа президентът на ТИД 2012 Дела Кавъркова.

 

 

 

"В тазгодишната регата ТИД до момента имаме регистрирани 31 българи и 71 чужденци. Пристигнаха лодки от Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Сърбия, Румъния, България, Холандия и Израел. Около 20 човека са тръгнали от началната точка - Инголщад в Германия. Българският етап е 509 километра. 2575 километра е цялото разстояние на ТИД. Утре участниците тръгват за следващата дестинация - Лом, следват Козлодуй, Остров, Дъбован, Белене, Свищов, Русе, Ряхово, Пожарево и Силистра. 

Идеята на най-голямата международна речна регата е да се опознаят и сприятелят представителите на различни държави, да научат повече за бита и културата на другите държави, да завържат трайни приятелски взаимоотношения, да се организират гостувания на клубове от различни страни. Пожелавам си времето да е хубаво и 57-ото издание на ТИД да завърши безаварийно и благополучно.", каза Дела Кавъркова.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна