Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Христова- бронзова медалистка с кадетките по волейбол на Балканиадата в Черна гора

Петнадесетгодишното талантливо момиче от видинската волейболна школа направи поредната стъпка по пътя към големия волейбол. На Балканиадата в Бар, Черна гора, националният кадетски отбор на България завоюва бронзовите медали, а нашата чаровница Йоана бе в основата на успеха. На полуфинала българките загубиха от Сърбия с 3:0, но заслужено с 3:2 гейма се наложиха над Гърция в битката за бронза. Повиквателната за националния отбор идва съвсем очаквано за видинската волейболистка. От 22 момичета в разширения състав, Йоана показва невероятни качества и умения. Няма съмнение, че мястото й е сред най-добрите 12, а старши треньорът Стоян Гунчев й гласува доверие, включвайки я в стартовата шестица на Балканиадата.

"Играя на позиция диагонал на разпределителя и във всички мачове започвах в основния състав. Много съм щастлива от успеха, който постигнахме и най-вече се радвам, че на 15 години стигнах до националния отбор на България. Една цел вече постигнах, но продължавам напред, имам големи амбиции. Волейболът вече е №1 за мен и за друго не мисля, искам да се развивам и да постигна нещо значимо, тръгнала съм към професионалния спорт и връщане назад няма. Съсредоточила съм се върху изявите с националния отбор. Зимата ни предстои лагер, на който ще се готвим сериозно за предстоящата квалификация за европейско кадетско първенство. Сега си почивам активно, ще се насладя още една седмица на лятото и заминавам за старт на подготовката с новия ми клубен отбор"- каза Йоана Христова.

Йоана Христова е родена във Видин и като дъщеря на бившата волейболна националка Бисерка Герасимова, най-естествено бе да тръгне по стъпките на майка си. Първите знания за играта придобива в най-ранна възраст, 1-2 клас, а активните тренировки започва когато е в четвърти клас, в отбора на "Бдин Вида"- при треньорката Снежанка Гечева. За кратко време Йоана разкрива таланта си и става водеща състезателка, като влиза и в състава на по-големите волейболни гарнитури. Две години по-късно идват първите медали- момичетата на Волейболен клуб "Бдин Вида" стават втори на Държавното волейболно първенство при подрастващите.

Успоредно с успехите на клубно ниво, идват и победите с училищните отбори на СОУ "Любен Каравелов", а в последствие и със СОУ "Цар Симеон Велики". На финалите от ученическите игри през тази година девойките на "царското училище" завоюваха сребърните медали в Севлиево, а Йоана Христова, която бе най-малката състезателка в първенството, спечели приза за най-добър нападател.
 
Няколко дни по-късно момичетата на СОУ "Цар Симеон Велики" влязоха в историята на училищния спорт с участието си на Световните ученически игри в Тулон, Франция, след като година преди това станаха държавен шампион на България. На първенството във Франция видинските волийболистки заеха престижното 13 място, от общо 28 участващи отбора. Паметни ще останат победите над Холандия, Дания и първия отбор на домакините- Франция.

Богата е колекцията от медали на Йоана. Радващо е, че в спортната витрина на семейството ще има възможност обогати и по-малката сестичка- Мерилин, вече обявена от волейболните спецове за голям талант. Момиченцето с дългата руса плитка упорито върви по стъпките на мама и кака. Тя е само на 9 години, но при влизането в зала "Фестивална" няма как да не я забележите! Нейната игра със сигурност ще гарантира покоряването на нови спортни върхове от видинските волейболистки.

Семейството на Йоана Христова предприема още една стъпка за бъдещото израстване на състезателката- от есента националката вече ще играе за "Казанлък Волей", където успоредно с участието при подрастващите, талантливата видинчанка ще трупа игрови опит и в женския отбор на клуба.

За съжаление много местни таланти и във волейбола, и в баскетбола, напускат Видин и продължават своето развитие във водещи спортни клубове и центрове. Не че Видин не е доказана школа в колективните игри, напротив- водещи сме и подготвяме прекрасни момчета и момичета, които стигат до националните гарнитури на страната. Но ежегодната, станала вече ежедневна битка за оцеляване на клубовете, води до несигурност, до невъзможност да се покрива държавният спортен календар. Редуцират се отбори, състезатели, намалява броят на мачовете и участието в състезания, а само със сухи тренировки няма как да се постигне обиграване и високо спортно майсторство.

Най-голяма си остава болката на треньорите, когато оформен състезател напусне градения с години и много труд колектив. В случаи като този вътрешната болка на първата треньорка на Йоана- Снежка Гечева си остава... независимо от удовлетворяващия факт, че нейна състезателка израства и преминава на по-високо професионално ниво. Единствената утеха е, че положеният треньорски труд с децата от най-ранна възраст след време може да донесе поредната спортна гордост за България- балкански, европейски, световен шампион или олимпиец! Затова нека кажем:
 
"На добър час Йоана, вярваме в теб! Ти си нашата видинска гордост!"
По публикацията работи: Росен Ракаджиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна