Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешен финал на първото състезание по планинско колоездене в Белоградчик

Купата и златен медал в категорията елит мъже на първото състезание по планинско колоездене в Белоградчик взе Борис Киряков с време 2:39 часа- съобщи за РАДИО ВИДИН Евтим Стефанов, основен организатор и ръководител на състезанието, което събра едни от най-добрите състезатели на България. В града под скалите дойдоха и много ентусиасти от района на Белоградчик, Димово и Видин.

След победителя Борис Киряков се наредиха Илия Илиев и Юлиан Йорданов. При юношите Иван Мухтаров- от Казанлък, се представи блестящо и се класира на първо място, следван от 13-годишния Невен Якимов от Белоградчик.
 
Той показа завиден дух и характер и организаторите на състезанието му присъдиха голямата награда- алуминиево колело "Крос", осигурено от основния спонсор на състезанието- производителя на велосипеди "Крос" във Видин. Красимир Гуцов от София се класира първи в категорията мъже хоби, следван от местните Венцислав Цветанов и Евтим Стефанов.

"Събитието бе отразено от журналисти от София и региона, които присъстваха в Белоградчик в рамките на промоционалната обиколка, организирана по проект "Качи се на колело", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество България Сърбия"- похвали се Евтим Стефанов.

Събитието бе организирано от новоучредения Велоклуб "Скала"- Белоградчик, Велоклуб "Герак"- Враца и Агенция за регионално развитие и Бизнес център Видин, със съдействието на Община Белоградчик и РПУ-Белоградчик.

"Трасето с обща дължина от 30 км за състезаващите се във формат хоби и 40 км за елитните състезатели бе изключително интересно, почистено и добре обозначено с табели и специална маркирока. Въпреки това част от най-бързите състезатели се объркаха точно преди предпоследната контрола и минаха над Крепостта вместо под нея, поради което бяха дисквалифицирани, но остават морални победители- това са Тодор Ангелов- с време 2:01 часа, Бойко Танчев и Васил Василев. Пътят на състезанието описваше няколко кръгчета около основния масив на прекрасните Белоградчишки скали, които остават скрити от погледите на "обикновените" посетители на града и крепостта "Калето"-
разказа още Евтим Стефанов.

"Стартът бе даден от кмета на Белоградчик Борис Николов в 9:45 часа, на площада. Състезателите потеглиха по асфалта до Крепостта, след което поеха по черен път- последва стръмно спускане, на което част от състезателите се претърколиха в къпинака, но продължиха напред. Маршрутът продължи по "пътя на времето", изобилстващ с невероятни гледки към спиращите дъха скали, пуснаха пътеката до с.Праужда, по пътя обратно минаха покрай с.Извос и по стария път към Белоградчик- през Субашин чешма"- резюмира маршрута Евтим Стефанов.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна