Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Джурова и Ивайло Иванов със световни титли по самбо

Двама възпитаници на "Слава 83" /Монтана/ станаха световни шампиони по самбо. Турнирът за младежи и девойки до 18 и до 20 години се проведе в столичната зала "Арена Армеец".

При девойките до 20 години Тереза Джурова спечели финала, в категроия до 80 кг, като победи италианката Миранда Джамбели. По пътя към златото Джурова отстрани състезателки на Украйна и Русия. Другият световен шампион е Ивайло Иванов при 18 годишните, категория 81 кг. На финала 17-годишният самбист от Монтана победи представител на Русия.
Шампионката Тереза Джурова и треньора Ташко Танов
"Няма по-голяма радост от това в един ден мой възпитаници да станат световни шампиони. Това е прецедент в спорта в Монтана и се радвам за тях", коментира личният им треньор Ташко Танов.
 
В момента Тереза Джурова се състезава за Националната спортна академия, където е студентка. Ивайло Иванов пък е в ЦСКА.
 
"И двамата са тръгнали от "Слава 83" и клуба получава 80 % от точките за световните им титли", уточни Танов.
 
Преди две седмици Ивайло Иванов стана европейски първенец по джудо за младежи до 20 години. През 2011-та Иванов е европейски шампион по джудо, самбо и сумо. Тереза Джурова е трикратен световен първенец и четиркратна европейска шампионка – три пъти на самбо и веднъж на джудо.
 
"Тереза и Ивайло са двама от най-перспективните състезатели в България. Радостното, е че Джурова успя да се завърна на татамито след тежка контузия и отново доказа, че може да побеждава", каза още Ташко Танов.
 
Равносметката за българския тим от турнира в "Арена Армеец" е 16 медала - 4 златни, 5 сребърни и 7 бронзови. До сега в своята история "Слава 83" /Монтана/ има 10 медала от световни и 15 от европейски първенства.
По публикацията работи: Любо Андреев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна