Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеранът Панайот Кашанов бе удостоен с почетна значка на Община Монтана

Снимка: Любо Андреев

Преподавателят по физическо възпитание и спорт от 4-то основно училище "Иван Вазов" в Монтана Панайот Кашанов получи почетна значка на община Монтана. Това стана на тържеството по повод обявяването на най-добрите спортисти на Монтана за 2013 година. Кметът Златко Живков връчи почетна значка на Панайот Кашанов.

Панайот Кашанов започва състезателната си кариера в Дружеството за физкултура и спорт "Септемврийска слава" през 1972 г. До 1982 г. като студент в Националната спортна академия е многократен студентски шампион в дисциплините 3 000 м. бягане с препятствия, 5 000 и 10 000 м. гладко бягане и републикански студентски кросове. Неговата силна дисциплина е 3 000 м. бягане с препятствия, като за периода 1981 – 1989 г. Кашанов е 9-кратен републикански шампион. През 1983 г. участва  в първото световно първенство по лека атлетика в Хелзинки, където се класира на 16 място. Два пъти е шампион на Балканите - през 1983 г. в Атина и през 1985 г. в Анкара. През 1984 г. участва в Алтернативните летни олимпийски игри в Москва и завоюва бронзовото отличие отново в същата дисциплина – 3 000 м. бягане с препятствия. През 1984 г. на Панайот Кашанов е присъдено званието "Заслужил майстор на спорта". От 1989 до 1995 г. е треньор по лека атлетика в Спортен клуб "Атлет". Негови най-известни състезатели са Бургаз Павлов и Младенка Каменова.

Към днешна дата Кашанов е учител по физическо възпитание и спорт в 4-то основно училище "Иван Вазов", където многократно печели със своите ученици Общинските първенства по лека атлетика и баскетбол от веригата Ученически спортни игри.

Подробностите - в звуковия файл!

По публикацията работи: Любо Андреев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна