Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за съдийски уговорки около титлата на Сотникова

Съмнения за съдийски уговорки около титлата на Сотникова
Снимка: www.sochi2014.com

По-малко от 24 часа след като спечели олимпийската титла в турнира по фигурно пързаляне при жените, постижението на Аделина Сотникова вече е подложено на съмнение.

Причина е твърдението на американското издание "USA Today", че непосредствено преди волната програма при жените е била направена промяна в състава на съдиите. В публикацията се казва, че рефери от САЩ и Южна Корея са били извадени от наряда и са били заменени с такива от Русия и Украйна.

Така на съдийската маса са седнали Алла Шехцова и Юрий Балков. Шехцова е съпруга на шефа на местната федерация по фигурно пързаляне Валентин Писеев. Балков изтърпя едногодишна дисквалификация заради опит да влияе на класирането на олимпийските игри в Нагано през 1998-а година.

Не мога да кажа, че съдиите са отсъдили грешно. Но съм изненадан от голямата разлика в оценките. Това е сериозно различие. Бих искал да знам дали разликата щеше да е същата, ако Аделина Сотникова се беше пързаляла последна, заяви олимпийският шампион в танцовите двойки от 2002-та година Гуендал Пейзера.

Няма да коментирам съдиите, защото това нищо няма да промени. Чувствам облекчение, че всичко свърши. Може би ми липсваше и мотивация. Във Ванкувър бях готова да умра за златото. В Сочи нямах такова желание, коментира след състезанието Ю На Ким.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна