Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Г-20 се ангажират да предприемат конкретни мерки за ускоряване на глобалния икономически растеж

В окончателното комюнике след края на срещата на страните от Г-20, проведена през уикенда в Сидни, Австралия, финансовите министри и централните банкери на силно развитите и развиващи се икономики заявиха, че ще бъдат предприети конкретни мерки за повишение на инвестициите и на работната заетост, като изразиха увереност, че най-лошата част от глобалната финансова криза вече е преодоляна.

Групата на Г-20, която формира около 85% от глобалната икономика, се ангажира да генерира допълнително производство за повече от 2 трлн. долара в рамките на пет години, като в същото време успее да създаде десетки милиони нови работни места. Планът за глобален икономически растеж е взаимстван до голяма степен от анализ на МВФ, който беше представен на срещата в Сидни и в който Фондът прогнозира, че провеждането на структурни реформи ще повиши глобалния икономическия растеж с около 0,5% на година в рамките на следващите пет години, повишавайки световния икономически растеж с общо 2,25 трлн. долара.

Ние ще провеждаме амбициозни и реалистични политики, които имат за цел да повишат общия БВП с повече от 2% над неговата настоящата траектория в рамките на петгодишен период, се посочва в официалното комюнике след края на срещата на Г-20.

На този етап обаче страните от Г-20 не представиха т.нар. "пътна карта" за това, как те възнамеряват да постигнат заложената от тях цел, като само посочиха, че всяка страна-членка ще разработи план за действие и стратегия за икономическия растеж до срещата на върха на лидерите на Г-20 през ноември 2014-а година в Бризбейн, Австралия.

Финансовият министър на Австралия Джо Хокей (който беше домакин на срещата) посочи, че всяка отделна страна ще определи конкретен план за растеж на своята икономика.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче предупреди след края на срещата на Г-20, че какво точно ниво на икономически растеж може да бъде постигнато, е резултат на много сложен процес. Той подчерта, че резултатите от този процес не могат да бъде гарантирани от политиците.

В комюникето на Г-20 също така се посочва, че неотдавнашната нестабилност на финансовите пазари, високите нива на публичен дълг, продължаващите глобални дисбаланси и уязвимости в някои икономики подчертават, че важните предизвикателства трябва да бъдат управлявани. Ние признаваме, че паричните и лихвени политики трябва да останат стимулиращи в редица от силно развитите икономики, като те трябва да се нормализират своевременно с график, определян в зависимост от перспективите за ценова стабилност и икономически растеж, заявяват страните от Г-20.

Те отбелязват, че гъвкавостта на валутните курсове може да улесни адаптирането на нашите икономики, като някои икономики може да се наложи да изградят фискални буфери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени