Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата ще провери как са разпределени 500 млн. лева за развитие на регионите

Снимка: БГНЕС
Сметната палата е гласувала днес на свое заседание да бъде извършен "Одит на процедурата за избор на проекти и програми за целите на Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", съобщава БТА.

Одитът ще обхване процесите по оценяване, определяне на приоритети и подбор на проекти и програмни предложения за разпределянето на 499 344 577 лева за изпълнение на Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Целта на одита е да се отговори своевременно на очакванията на обществото и на въпросите, зададени в публичното пространство от Националното сдружение на общините в България, икономисти и др., за липсата на прозрачност и ясни критерии при избора и оценката на проектите, които ще бъдат финансирани по програмата.

Одитът се включва в Програмата за одитната дейност на Сметната палата за 2014-а година, тъй като става дума за сериозни по размер публични средства, за които има риск да бъдат похарчени неефективно, посочват от Сметната палата.

От своя страна финансовият министър Петър Чобанов днес за пореден път отрече, че 500-те милиона лева от публичната инвестиционна програма са разпределени на партиен принцип между общините, предаде репортерът на БНР Цветелина Стоянова.

Чобанов цитира данни, че при управлението на ГЕРБ е действал партийният принцип. По думите му за периода 2009-2013 към общините в България са разпределени 500 милиона лева за инвестиционни проекти, от които 70 процента са отишли в общини на ГЕРБ. Най-много в София - 169 милиона и в Пловдив - 46 милиона, коментира Чобанов.

Финансовият министър поясни, че в средата на годината на база корекции в одобрените вече проекти ще се освободи ресурс и ще има ново одобрение на проекти на общините. Тези проекти, които в момента не са получили финансиране, в никакъв случай не трябва да се разглеждат като отхвърлени завинаги, подчерта Чобанов.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна