Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж връчват престижните филмови награди "Сезар"

Президентът на Френската киноакадемия Ален Терзен
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Довечера в Париж ще се състои 39-ата церемония по връчването на престижните филмови награди "Сезар". С най-много номинации е комедията "Момчетата и Гийом на масата". 170 номинирани  очакват резултатите на традиционната церемония в театър "Шатле". Ще я води актрисата Сесил дьо Франс, която обеща свободен дух, по-малко политика и повече празник. 

Основната интрига на тазгодишната церемония е вероятното отсъствие на актрисата Жули Гайе, която упорито избягва камери и фотоапарати след разкритията за връзката ѝ с президента Франсоа Оланд.

Начело с десет номинации се оказа свежата комедия "Момчетата и Гийом на масата" на режисьора Гийом Галиен, следвана от разбунилата духовете лента "Животът на Адел" на Абделатиф Кешиш, която отнесе последната "Златна палма" в Кан.

Роман Полански е кандидат за четвърти "Сезар" за режисура, а Леа Сейду и Сандрин Каберлен се надяват на наградата за най-добра актриса въпреки конкуренцията на Катрин Деньов, Фани Ардан и Сара Форестие. Американката Скарлет Йохансон ще получи "Сезар" за цялостно творчество. Най-младият актьор в тазгодишните номинации е едва 14-годишният Немо Шифман.

За първи път членовете на академията "Сезар" можеха да дадат вота си и по интернет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна