Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде е сниман филмът „Тримата от запаса”

Фестивалът „Фършанги” в село Бърдарски геран. На този ден мъжете се обличат в женски дрехи, а жените са с мустаци и бради.

Държавата е България, областта - Враца, общината - Бяла Слатина. На Сирни Заговезни селището става център на веселия карнавал фършанги. И други странни думи ще чуете в това място, например, дуни. Това са меки и топли спални завивки, пълни с оскубания през пролетта гъши пух. Оттам е останал изразът „Да оскубеш (някого) като банашка гъска”. Жителите на селото са преселници от Банат, с всички последващи обстоятелства: говорят на старинния български диалект, наречен павликянски. Центърът за работа с деца към читалище „Съединения - 1923” носи името „Палкенче”. Пеят банатски песни, играят банатски хора, имат музей „Къща на банатския бит”. А кухнята? Естествено, приготвят галушки, тачки, крофли, пифкя... Според етнографите, тъкмо предците на днешните жители са донесли, естествено от Банат, първите у нас пружинени кревати и железни плугове. Някога, след Чипровското въстание в края на XVII век,  оцелелите бунтовници и техните близки потърсили убежище в Банат. След Освобождението част от фамилиите се завърнали в Родината. И до днес продължават да празнуват Сирница с обичай, характерен за католическия календар. Духът на Банат се усеща в стила на къщите, в обществените сгради, което пък е отлична предпоставка селото да стане естествен декор за снимките на филма „Тримата от запаса”.

В поредната радиозагадка от предаването попитахме слушателите: кое е мястото? Към верния отговор на загадката Светлана Караджова,  кмет на село Бърдарски геран разказва и подробности за празника фършанги.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна