Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стар разказ на Тенеси Уилямс е публикуван за първи път

СнимкаНевиждан досега стар разказ на американския писател Тенеси Уилямс на име "Луда нощ" (Crazy Night), вдъхновен отчасти от стара приятелка от колежа, е публикуван за първи път, предаде Би Би Си.

Историята в текста се отнася до студентка на име Ана Джийн, което е препратка към Ана Джийн О'Донъл, с която Уилямс се среща за кратко по време на следването си в университета в Мисури.

Уилямс пише поезия за О'Донъл, но само накратко я споменава в своите бележки и мемоари. Разказът, който досега не е достигал до широка публика, се появява в пролетното издание на британския литературен журнал The Strand.

Според редактора Андрю Гули историята, която се смята, че е писана през 30-те години, може да се окаже "липсващото парче от пъзела", заобикалящ формиращите връзки на Уилямс.

След това писателят продължава да пише, като използва майка си Едуина като модел за Бланш Дюбоа в "Трамвай желание", а за героинята на Лаура Уингфилд в "Стъклената менажерия" се базира на сестра си Роуз.

В "Луда нощ" разказвачът е пресен колежанин от неназован кампус, който има близки отношения с Ана Джийн, но след това тя започва да се среща с друг студент.

Заглавието на разказа се отнася до колежански ритуал, в който студентите се отдават на гуляй от секс и алкохол, пише още Би Би Си.

Информацията е на "Дневник".

Горещи теми

Войната в Украйна