Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станка Златева се завърна триумфално – ще се бори за златото на Европейското във Финландия

Станка Златева се завърна триумфално – ще се бори за златото на европейското във Финландия
Снимка: БГНЕС

Станка Златева ще се бори за златен медал в категория 75 килограма на Европейското първенство по борба във Вантаа (Финландия).

Златева започна директно от четвъртфиналите на своята нова категория, където се наложи с туш срещу румънката Иляна Маковей. Жребият я изпрати на полуфинален сблъсък срещу украинката Катерина Бурмистрова, която не успя да се противопостави на Златева и българката се наложи с 3:1. В битка за златото 5-кратната световна и 5-кратна европейска шампионка ще срещне Василиса Марзалюк от Беларус, която победи рускинята Екатерина Букина с технически туш.

Джанан Манолова също ще има шанс за медал, след като отпадна на полуфиналите в категория 63 килограма. Тя ще се бори за бронз, какъвто шанс ще има и Александър Киров при мъжете.

Манолова започна с туш срещу германката Надине Вайнауге, а на четвъртфиналите се наложи с 3:0 точки над Агоро Папавасилеу от Гърция. Българката отстъпи в полуфиналите на Мария Мамашук с 2:6, което я изпрати на финал в репешажите. Манолова ще се бори за бронз срещу шведката Катарина Хена Йохансон.

Киров стартира в категория 70 килограма с технически туш над сърбина Заур Ефендиев, но загуби следващата си схватка със 7:7 срещу арменеца Григор Григорян, който съумя да спечели последната точка в схватката. Той стигна до финал и изпрати Киров в репешажите, където българинът стартира с победа с 6:0 французина Кристоф Клавие. Киров ще се бори за бронзов медал срещу румънеца Адриан Моисе, който отстъпи на Григорян на полуфиналите в категорията.

Мирослав Гешев отпадна от надпреварата след в категория 86 килограма загуби първата си схватка от Любомир Сагалюк, а в последствие украинецът не успя да стигне до финала и да изтегли българина на репешаж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна