Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Балчик не е съгласна с решения, вписани в протокол от заседание, на което са обсъдени възраженията по проекта за Общ устройствен план и Екологичната оценка

Снимка: Албена Иванова

Община Балчик не е съгласна с решения, вписани в протокол от заседание, на което са обсъдени възраженията по проекта за Общ устройствен план и Екологичната оценка. Причините – допуснати технически грешки и противоречивост в решенията. Специалистите от администрацията са отправили към възложителя – Министерство на регионалното развитие, най-малко 25 забележки за неточности и особено мнение по съставения протокол след проведен през февруари Национален експертен съвет по устройство на територията.

Общината отказва да го подпише, защото по някои от точките изписаните становища се разминават с обсъжданите и взети решения, има фактически грешки и аналогични случаи, за които са дадени противоречиви решения. Особено мнение е изразено предимно за Кранево, откъдето жалбите на собственици са поне 170, както и отчасти за Балчик и с. Рогачево. Настоява се, в масивите, които имат действащо допускане за Подробен устройствен план – каквито са трети и четвърти масив в Кранево, да се разреши ограничено застрояване, както и за територии, влизащи в строителни граници по предходния кадастрален план. Особено мнение е изразено и по инвестиционни намерения в Балчик, които се стопират с мотива, че ще имат кумулативен отрицателен ефект върху защитени зони.

Според местните специалисти трябва да се предвидят възможности за развитие на териториите, тъй като Общият устройствен план е с действие поне 20 години. В Община Балчик все още не са наясно дали Министерството ще уважи направените забележки. По същество обсъждания по самия план все още не са проведени. В Кранево обаче, където са най-много засегнатите, са готови за протест.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна