Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Попова даде началото на Националната библиотечна седмица

Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова даде начало на 9-ата Национална библиотечна седмица. Отчитайки необходимостта от напредък в областта на образованието при младите у нас, вицепрезидентът посочи, че книгите създават усещане за ценност у децата: За да ги спасим и от посредствеността. За да ги спасим от нравствен упадък, който в този наш 21-ви век, може би, няма да ни подмине, но има лек за него и това е знанието, четенето и духовното извисяване. Няма държава, няма национална култура, които да не измерват своята сила, своята значимост с духовната си мощ.

Една от най-добрите инвестиции в бъдещето са в знанието, библиотеките и в това децата да четат повече книги, подчерта и принцесата на Кралство Нидерландия Лаурентин ван Оранйе - специален пратеник на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността.

Вярвам, че 50 минути четене на ден е най-добрата инвестиция във всяко общество. Вярвам, че, ако искаме да развиваме грамотността, трябва да сме умни и да работим с бизнеса, като му обясним колко е важна стойността на знанията. Попитах едно от децата в България, какво точно му харесва в библиотеката? То ми отговори: "Харесва ми, че е тихо". Децата ни казват, че прекалено шумната ни съвременност има нужда и от тихи места. И едно от тях са библиотеките, обясни принцеса Лаурентин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна