Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Валенсия откриха комплекс с наскална живопис на повече от 7000 години

Снимка: Венета Николова

Археолози от Испания са открили в пещера на един от районите на Валенсия комплекс с наскална живопис, съдържащ 12 изображения на хора и животни, съобщи Europa Press, цитирана от БТА. На рисунките се виждат 12 фигури, изобразяващи рогат добитък, ловни сцени, стрелци с лъкове и др. Наскалните рисунки са на повече от 7000 години. Учените смятат, че откритието ще помогне да се проследи развитието на наскалната живопис в древността на територията на Пиренейския полуостров и по-специално във Валенсия.

По съображения за сигурност археолозите и чиновниците все още не разкриват местоположението на находката, а изследователите продължават да анализират рисунките и да подготвят материалите за подробен доклад. Рисунките са в лошо състояние и се нуждаят от реставрация и възстановителни работи. Засега с помощта на компютърни технологии част от изображенията са възстановени.

Това е първата наскална живопис, намирана на територията на Испания. Властите на Валенсия подготвят материалите за включване на археологическия паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна