Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юношите ни 12-и в отборното, Дейвид Хъдълстон с два финала на уредите и в многобоя, а Владимир Тушев е на младежка олимпиада

Дейвид Хъдълстон с финал на два уреда и в многобоя на Европейското по спортна гимнастика
Снимка: Бончук Андонов

България зае 12-о място в отборното класиране при юношите на Европейското първенство по спортна гимнастика, което се провежда в "Арена Армеец" в София. Светослав Ангелов, Димитър Димитров, Дейвид Хъдълстоун, Добромир Стойнев и Владимир Тушев събраха сбор от 238,270 точки.

Европейски шампион стана Великобритания с 254,094 точки. Тимът е в състав Брин Бивън, Джо Фрейзър, Джарни Реджини-Mорън, Джаус Томпсън и Нил Уилсън.

На второ място се класира Русия - Никита Нагорни, Артур Далалоян, Кирил Потапов, Валентин Стариков и Сергей Елцов с 252,395 точки.

 Бронзовите медали спечели отборът на Франция с 246,402 точки.

В България изгрява нова звезда, твърдят единодушно познавачите на гимнастиката от чужбина - 13-годишния Дейвид Хъдълстон. Той влезе във финала на 24-те най-добри с 12-и резултат. Има реални шансове за медал на кон с гривни с третия си резултат в квалификациите от 13,600 точки, непосредствено след руснаците Потапов (13,700) и Елтков (13,633). Вторият финал, в който Дейвид печели право на участие, е на успоредка, където влиза със 7-и резултат.

Голям успех за българските юноши е и класирането на Владимир Тушев за участие във Вторите младежки олимпийски игри в Нанджин, Китай, през август (17-и резултат – 77,207 т.).

Старши треньорът на юношеския ни отбор Димитър Митев сподели:

Квалификациите можеше да бъдат още по-добри за нас. Нашият план максимум беше 12-о място в многобоя и един финал. Ние затвърдихме отборната си позиция и имаме три финала вместо един. Добромир Стойчев също не беше далеч от финал на прескок. Той беше безупречен в първия си опит, но поради лека травма не можа да изпълни по-сложен втори прескок (15-о място). Публиката беше просто невероятна и аз казах на момчетата: "Не може да не дадете всичко от себе си за тези хора". Те го направиха!

Нашата програма е насочена към следващото Европейско първенство, където вече ще търсим медали. Всички са възхитени от Дейвид. Дори председателят на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Стив Бучър (САЩ) лично дойде да ни поздрави. Това означава, че сме направили голямо впечатление, а това, от своя страна, е знак, че вървим в правилна посока, каза личният треньор на Хъдълстон Дамян Игнатов.

Благодаря от сърце на публиката, която ни даде толкова много допълнителни сили. Заслугата за добрите ми резултати е изцяло на моя треньор Дамян Игнатов. Нямам конкретна цел за финалите. Искам просто да играя добре, пък каквото ще да става, сподели героят на деня Дейвид Хъдълстон.

Председателят на Организационния комитет и на БФ Гимнастика Красимир Дунев възкликна: Това е забележително! Атмосферата в залата беше фантастична и съм уверен, че в предстоящите дни повече хора ще дойдат, за да подкрепят българските гимнастици.

Днес мъжкият ни отбор започва своите изпълнения в квалификационния кръг в 14 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна