Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският джаз изпълнител Кърт Елинг – за първи път на българска сцена

БНР Новини
Кърт Елинг на репетицията в Първо студио на БНР
Снимка: БГНЕС

На 28 май в зала 3 на НДК концерт изнесе Кърт Елинг – популярен американски джаз изпълнител. Причината да бъде поканен у нас, е отбелязването на 80-годишнината от създаването на Българското национално радио. Гостуването му е част от програмата, посветена на предстоящия юбилей.  Кърт Елинг за първи път посещава България и застава на една сцена с български джазмени. Негов домакин на сцената бе Антони Дончев като диригент на Биг бенда на БНР. Заедно с формацията Кърт Елинг изпълни свои познати пиеси, поднесени в нови аранжименти и композиции от предстоящия си албум „Passion World“ („Страстен свят”). Ето какво сподели той:

Пътувам изключително много, имам средно около 200 концерта на година. И винаги се опитвам да се вслушам в музикантите, с които работя на една сцена. Сега, след като съм тук, вярвам че и от българските инструменталисти също има какво да науча. Искам да се вдъхновя и от традиционната ви музика.

Кърт Елинг има издадени до момента десет албума. През 2009 е награден с „Грами“ за CD „Посветено на теб“. В кариерата си той печели редица награди както от критика, така и от публиката. Освен да пее, Елинг обича да пише и текстовете на песните си. В албума „Passion World“, който се очаква да излезе съвсем скоро, талантливият джаз певец изпълнява музика от Франция, Италия, Полша, Бразилия, като пее на няколко езика. Творец с богата култура, той продължава да претворява чрез музиката си своята философия за живота и света.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна