Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия развенча световния шампион Испания с 5:1, Ван Гаал изработи Дел Боске

Робен и ван Перси развинтиха Испания
Снимка: FIFA

Световният шампион Испания претърпя срамно поражение с 1:5 от Холандия в първия мач от втора група на Мондиала на стадиона в Салвадор де Баия. Мачът бе повторение на финала от световното първенство през 2010 в ЮАР, като сега "лалетата" си върнаха на иберийците петорно.

Световните шампиони излязоха напред в резултата с гол на Чаби Алонсо от дузпа в 27-та минута. 11-метровият наказателен удар отново бе пресилен за нарушение на холандски защитник срещу Диего Коща. Де Врий атакува леко опорния крак на нападателя на "Атлетико" Мадрид и Коща се строполи в наказателното поле. Робин ван Перси възстанови равенството минут ипреди края на полувремето с един от най-красивите голове на световни първенства, след като засече с плонж с глава топката и я прати зад гърба на Икер Касияс.

След почивката испанците опитаха да изнесат играта по-напред, търсейки изравняването, но холандците заложиха на тотална преса и бързи контраатаки. Ариен Робен избухна за 2:1 в 53-та минута. 10 минути по-късно Де Врий направи резултата 3:1, но останаха сериозни съмнения, че съдията Никола Рицоли не регистрира нарушение срещу Касияс. В 72-та Робин ван Перси се възползва от груба грешка на испанския вратар, открадна му топката и направи резултата 4:1. 10 минути преди края Робен вкара втория си гол, като надбяга Серхио Рамос и Пике, излъга Касияс, който лазеше по тревата, и направи разликата 5:1.

По този начин селекционерът на холандците Луис ван Гаал надигра напълно тактически своя съперник на скамейката на испанците Висенте дел Боске в един от най-интересните сблъсъци на треньори на Мондиала.

Първа среща от втора група на световното:

Испания - Холандия - 1:5

1:0 - Алонсо (27-дузпа)
1:1 - Ван Перси (44)
1:2 - Робен (53)
1:3 - Де Врий (63)
1:4 - Ван Перси (72)
1:5 - Робен (80)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна