Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални легенди отдадоха почит на Мандела

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Африканските музикални легенди Джони Клег и Юсу Н`Дур отдадоха празнична почит към героя на борбата с апартейда Нелсън Мандела. Това стана в неделя вечерта във Фес, духовната столица на Мароко, приютила XX издание на "Фестивала на свещената музика" (Festival des musiques sacrées).

В деня, в който семейството на бившия южноафрикански президент обяви края на периода на траур, няколко хиляди души участваха в този жив музикален паметник, издигнат на грандиозния фон на древния идриски град, разбира се, включващ Медината - оградената с крепостните стени твърдина – част от световното културно наследство, пише АФП.

Аз съм господар на съдбата си, аз съм капитан на душата си: спектакълът започна с минута на почит - с четенето на поемата Invictus ("Непобедим") от Уилям Ърнест Хенли, която Мандела е рецитирал на другите затворници.

Но след като Джони Клег излезе на сцената, публиката започна купона и танците в ритмите на "бялото зулу".

Джони Клег изпълни "асимбонанга" – световен хит от 80-те, посветен на Мандела. Тогава борецът за равенство бе в затвора на остров Робен (Robben Island) край бреговете на Южна Африка. Отдаването на почит стана още по-сценично с Юсу Н`Дур, обичайният гост на "Свещената музика". Този фестивал е доайенът на мароканските празници от този вид и през 2014-а година отбелязва своята 20-годишнина.

Сенегалският певец се присъедини към Джони Клег, за да изпълни песента "Нелсън Мандела", написана през 1985-а г. в Дакар.

След това двамата изпълнители преплетоха песните си, посветени на първия черен президент на Южноафриканската република.

В този миг имахме усещането, че образът на Мандела е на сцената, сподели очевидец, дошъл от Франция за този двоен тричасов концерт, част от програмата на фестивала заел дните от 13-и до 21-ви юни.

Благодаря ви за тази почит към един велик човек, който изигра важна роля както в света, така и в моя живот, извика 61-годишният френски артист, след като изпя "асимбонанга".

Тази необикновена музика, това е най-добрата почит, а освен това е много хубаво да посетите страна, която "се корени в Африка и разлиства в Европа" както е казал крал Хасан II, сподели за АФП посланичката на Палестина в страната – госпожа Шахид, която бе част от публиката.

Нелсън Мандела почина на 5-и декември 2013-а година на 95-годишна възраст. В неделя неговите близки обявиха края на траура шест месеца след погребението на бившия президент.

Информацията е на БГНЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна